Ministrica Pejčinović Burić sudjelovala na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich)

MINISTRICA MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich), koji se održao 30. i 31. kolovoza 2018. godine u Beču u okviru austrijskog predsjedavanja Vijećem EU-a.Na dnevnom redu dvodnevnog sastanka bile su sljedeće teme: razvoj situacije na Bliskom istoku, transatlantski odnosi, zapadni Balkan i učinkoviti multilateralizam. Kratko su dotaknute i teme migracija i Venezuele.U okviru rasprave o situaciji na Bliskom istoku razgovaralo se o bliskoistočnom mirovnom procesu, uz naglaske na modalitetima EU-ovog angažmana s izraelskom i palestinskom stranom, situaciji u Gazi te financiranju UN-ove agencije za pružanje pomoći palestinskim izbjeglicama (UNRWA). Ministri su razgovarali također o Siriji te zajedničkim naporima u cilju očuvanja nuklearnog sporazuma s Iranom (JCPOA).U nastavku prvog dana sastanka Gymnicha ministri su potvrdili važnost transatlantskih odnosa i suradnje, posebno u pogledu pronalaska odgovora na globalne izazove. Za Hrvatsku su ključni zajednički napori EU-a i SAD-a u stabilizaciji država jugoistočne Europe i njihovim euroatlantskim integracijama.

Drugog dana sastanka se razgovaralo o jugoistočnoj Europi. Istaknuta je važnost daljnje predanosti europskoj perspektivi za sve države jugoistočne Europe, čvrsto utemeljene na načelima individualnih postignuća i mjerljivog napretka, kao i na provedbi reformi i poštivanju vrijednosti kao preduvjetu daljnjeg napredovanja na europskom putu. Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić je pozdravila jačanje fokusa EU-a na politiku proširenja te potvrdu perspektive članstva u EU za svih šest država. „Države jugoistočne Europe trebaju pokazati političku volju i jasnu predanost reformama i ispunjavanju potrebnih kriterija za članstvo u EU, što se poglavito odnosi na pitanja naslijeđa rata, pomirbu, ali i na rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja. Politika proširenja mora i dalje ostati utemeljena na strogoj i pravednoj uvjetovanosti i načelu individualnih postignuća“, kazala je ministrica.

U posljednjem dijelu Gymnicha ministrima država članica EU-a tradicionalno se pridružuju kolege iz država kandidatkinja (Albanija, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Turska). Ovaj se puta razgovaralo o učinkovitom multilateralizmu i suradnji u promicanju međunarodnog poretka temeljenog na pravilima.U organizaciji austrijskog Predsjedništva na marginama Gymnicha održao se neformalni susret s ministrima iz država jugoistočne Europe i Turske i relevantnim stručnjacima na temu ključne infrastrukture i digitalizacije. Razgovaralo se o zajedničkim izazovima u kontekstu digitalne revolucije, globalnih izazova i geopolitičkog natjecanja te o mogućnostima zajedničkih inicijativa i djelovanja u potpori eurointegracijskim procesima partnera u jugoistočnoj Europi.

 MVEP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.