Ministrica Pejčinović Burić započela službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama

Ministrica Pejčinović Burić započela službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravi u dvodnevnom službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.Prvog dana boravka u SAD-u, ministrica je održala predavanje u Atlantskom vijeću na temu „Pogled iz Hrvatske: kako osigurati snažnu i  uspješnu Europsku uniju“. Poseban je naglasak stavila na ključne izazove poput migracija, rasprave o budućnosti Europe, EU nakon Brexita, predstojeće izbore za Europski parlament, te druga važna pitanja kao što je energetska sigurnost i politička situacija u jugoistočnoj Europi. Ministrica je govorila i o hrvatskim pripremama za ulazak u schengenski prostor i eurozonu te perspektivi inicijative Triju mora uoči summita u Bukureštu.

U nastavku programa ministrica se susrela s članovima hrvatske zajednice u Washingtonu. U svom je obraćanju istaknula kako je za Hrvatsku neprocjenjiva potpora iseljeništva od vremena stvaranja  države do danas. „Hrvatska dijaspora u SAD-u je za nas iznimno važna. Vi ste most koji na poseban način povezuje naše dvije zemlje. Pomogli ste izgraditi povjerenje i razumijevanje između zemlje vašeg podrijetla i zemlje u kojoj živite danas, na čemu smo vam iskreno zahvalni“, kazala je ministrica.

Isto tako, zahvalila je svim udruženjima na njihovom dosadašnjem radu i istaknula kako Vlada Republike Hrvatske putem različitih programa i inicijativa pruža potporu i jača suradnju domovinske i iseljene Hrvatske.

U izjavi za novinare naglasila je da će tema biti i izbjegavanje dvostrukog oporezivanja,što posebno zanima gospodarstvenike obiju strana. Hrvatska njeguje dobre i prijateljske odnose s SAD-om i po pitanju  NATO-a i  euroatlantskih integracija i općenito odnosa s EU, rekla je ministrica.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.