Predsjednica Republike sudjelovala na 14. sastanku Skupine Arraiolos

Predsjednica Republike sudjelovala na 14. sastanku Skupine Arraiolos

Na poziv predsjednika Republike Latvije Raimondsa Vējonisa, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na 14. sastanku predsjednika država Skupine Arraiolos.U palači Rundale kod  Rige okupili su se predsjednici Austrije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Estonije, Italije, Malte, Poljske, Portugala, Slovenije, Finske, Njemačke i domaćina Latvije. Nazvana po portugalskom gradu u kojem se 2003. prvi put sastala, skupina Arrailos okuplja predsjednike zemalja članica Europske unije bez izvršnih ovlasti koji na godišnjim neformalnim sastancima razgovaraju o važnim pitanjima za Europu.

 U obraćanju je predsjednica Grabar-Kitarović snažno podržala viziju integrirane Europe, u vrijeme jačanja populističkih i nacionalističkih pokreta devet mjeseci uoči izbora za Europski parlament.  "Potrebna nam je kohezija, a ne podjele, treba nam više, a ne manje Europe, sposobne da zadovolji potrebe naših građana", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović na sastanku Skupine Arraiolos. "Ako izgubimo vjeru u način života kojemu Europa teži, u institucije koje gradimo desetljećima, u načela na kojima je Europe utemeljena, to je upravo ono što žele naši neprijatelji", dodala je.

"Gubitak povjerenja u europsku ideju, samo zato što smo suočeni s teškim izazovima, znači napustiti našu međusobnu solidarnost i dopustiti da Europa ponovno bude podijeljena", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. "Hrvatska ne vjeruje u takvu budućnost Europe u kojoj dominiraju uski nacionalni interesi", istaknula je Predsjednica.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.