Predsjednica Republike Hrvatske sudjeluje na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda

PREDSJEDNICA

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od 22. do 28. rujna  sudjeluje u New Yorku na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, uz niz pratećih sastanaka, a posjetit će i Washington. Program posjeta započet će u New Yorku gdje će se susresti s hrvatskom zajednicom u Sjedinjenim Američkim Državama i nazočiti svečanom programu obilježavanja 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA - The National Federation of Croatian Americans Cultural Foundation). 

U ponedjeljak, 24. rujna Predsjednica će u New Yorku će nazočiti događaju visoke razine u organizaciji SAD-a pod nazivom „Globalni poziv na djelovanje oko svjetskog problema droga“ (Global Call to Action on the World Drug Problem), a potom sudjelovati na otvaranju Mirovnog sastanka na vrhu „Nelson Mandela“ (Nelson Mandela Peace Summit) u sklopu kojeg će održati govor. Predsjednica će također nazočiti sastanku na visokoj razini o agendi za mlade u organizaciji UNICEF-a i UN-ovog poslanika za mlade pod nazivom „Mladi 2030“ (Youth 2030). Na marginama su predviđeni i bilateralni sastanci predsjednice Republike s predsjednicima Kenije, Kube, Namibije i Paragvaja, predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora i glavnim tajnikom UN-a. U utorak, 25. rujna  održat će govor na Općoj skupštini UN-a i sudjelovati na sastanku na visokoj razini u organizaciji Glavnog tajnika UN-a o Akciji za očuvanje mira (Action for peacekeeping - A4P). Bilateralni sastanak Predsjednice Republike s predsjednikom Turske zaokružit će niz bilateralnih susreta koji su predviđeni u jutarnjem i poslijepodnevnom terminu, i to s jordanskim kraljem te predsjednicima Angole, Libanona i Paname, kao i s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije te predsjedavajućom Opće skupštine UN-a.

Za srijedu, 26. rujna predviđeno je otvaranje Bloomberg poslovnog foruma, Predsjednica Republike Hrvatske će se susresti s predsjednikom Republike Ukrajine, uključiti se u Globalnu kampanju protiv antisemitizma i sudjelovati na događanju na temu klimatskih promjena Jedan planet (One Planet), u organizaciji predsjednika Francuske Republike.Četvrtak, 27. rujna Predsjednica Republike Hrvatske započet će obraćanjem u uvodnom dijelu događaja „Očuvanje mira i razvoja u svijetu koji se mijenja“ (Sustaining peace and development in the changing world) u organizaciji Međunarodnog centra Nizami Ganjavi. U nastavku predviđeni su bilateralni susreti predsjednice Republike Hrvatske s predsjednikom Vlade Vijetnama te predsjednicima Gane i Kosova. Na kraju boravka u New Yorku predsjednica Republike nazočit će na događaju visoke razine u organizaciji predsjednice Republike Litve pod nazivom „Gospodarski razvoj kroz osnaživanje žena“ (Economic Growth through Women's Empowerment). I za kraj hrvatska predsjednica će se u petak, 28. rujna, u Washingtonu susresti s čelništvom ugledne Institucije Brookings (Brookings Institution) i razgovarati s predsjednikom Brookingsa Johnom Allenom u sklopu njihove serije predavanja i razgovora sa svjetskim čelnicima na temu „Hrvatski doprinos transatlantskim vezama i solidarnosti: Djelovanje iznad svoje kategorije“ (Croatian contributions to trans-Atlantic bonds and solidarity: Punching above its weight) najavljuju iz njezina Ureda u Zagrebu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.