Predsjednica u SAD-u nazočila sastanku na vrhu i održala niz bilateralnih sastanaka

PREDSJEDNICA U SAD-u

Drugi dan boravka u Sjedinjenim Američkim Državama predsjednica Grabar-Kitarović je u New Yorku nazočila događaju visoke razine u organizaciji SAD-a pod nazivom „Globalni poziv na djelovanje oko svjetskog problema droga“ (Global Call to Action on the World Drug Problem), a potom sudjelovala i na otvaranju Mirovnog sastanka na vrhu „Nelson Mandela“ (Nelson Mandela Peace Summit) te se na kraju sastala i s glavnim tajnikom UN-a, Antóniom Guterresom.

U svom obraćanju skupu Predsjednica je kazala da je migrantska kriza zasigurno jedan od najvećih izazova današnjice. „Naša je dužnost ojačati suradnju i zajednički odgovoriti na ova pitanja kroz postojeće mehanizme i instrumente, ali i pokušati pronaći nova, bolja, održiva rješenja“, istaknula je.„Trebamo vjerovati u izgradnju snažnih i otpornih društava s ciljem odmicanja od rješavanja kriza u korist preventivnih mjera, političkog dijaloga i aktivnog angažmana“, naglasila je Predsjednica.Isto tako kazala je kako, radi UN-a i njegovog značaja, treba poboljšati način kolektivnog donošenja odluka, osobito u situacijama teških kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. 

Poručila je kako posebnu pozornost treba posvetiti osnaživanju žena i njihovom ravnopravnom sudjelovanju i potpunom uključivanju u sve društvene strukture.   „Nema alternative poštivanju dostojanstva i prava svakog pojedinca te vrijednosti raznolikosti i mirnog suživota. S tim u svezi, od vitalne je važnosti očuvati tradiciju međukulturnog, međuetničkog i međureligijskog dijaloga, posebno kada je u pitanju borba protiv nasilnog ekstremizma“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović u svom prigodnom obraćanju. 

U nastavku dana Predsjednica Republike nazočila je sastanku na visokoj razini o agendi za mlade u organizaciji UNICEF-a i UN-ovog poslanika za mlade pod nazivom „Mladi 2030“ (Youth 2030), a predviđeni su i bilateralni sastanci predsjednice Republike s predsjednicima Kenije, Kube, Namibije i Paragvaja, predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora te glavnim tajnikom UN-a, a  potom je održala i bilateralni sastanak s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom. S glavnim tajnikom  razmijenila je mišljenja o stanju na jugoistoku Europe, izborima u Bosni i Hercegovini te o pregovorima između Beograda i Prištine.

Predsjednica je kazala kako Hrvatska snažno podupire nastavak postupka proširenja na svih šest zemalja Jugoistočne Europe, a sastanak na vrhu u Sofiji definirala je važnom prekretnicom na kojem je Europska unija pokazala snažnu političku podršku i predanost europskoj perspektivi Jugoistočne Europe, kao i odlučnost u podržavanju reformskih procesa i napora svih partnera u jugoistočnoj Europi. 

Razgovarali su i o migracijama, koje su i dalje jedan od najvećih izazova za međunarodnu zajednicu u pogledu pravilnog upravljanja, zaštite ljudskih prava svih migranata, rješavanja glavnih uzroka migracija, borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata te uspostavljanja učinkovite suradnje temeljene na povjerenju između država podrijetla, tranzita i odredišta.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.