Sud u Londonu odlučio: Todorić će biti izručen Hrvatskoj

Sud u Londonu odlučio: Todorić će biti izručen Hrvatskoj

Danas je na Visokom sudu u Londonu održano ročište na kojem je odlučeno da će osnivač Agrokora, Ivica Todorić, biti izručen Hrvatskoj u roku od 10-ak dana. Tako je odlučio sudac Visokog suda u Londonu, Duncan Ouseley, nakon višesatnog ročišta. 

Odluka Visokog suda na Todorićev zahtjev za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da imaju nove dokaze Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društvu novih odvjetnika – Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Današnjom odlukom suca Ousleyja koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna i slijedi njegovo izručenje Hrvatskoj. Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje osnivača Agrokora Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona, te da je jučer protiv Andreja Plenkovića podnio kaznenu prijavu.

Dva sata je Todorićev odvjetnik James Hines iznosio argumente, ali nije uspio impresionirati suca. Ivica Todorić nakon presude rekao je da je sam odlučio doći u London te da je za njega to bio poslovni potez.

-U Londonu sam ostao godinu dana. U tom mom poslu u Londonu obavio sam sve svoje zadatke koje sam pred sebe napravio. Ostajem još negdje ovdje 25 dana - rekao je. Priznao je kako nije zadovoljan odlukom suda.

-Naravno da sam malo razočaran, ali u krajnjoj liniji moram ići dalje u fajt. Mislim da me ovo neće zaustaviti i da ću još jedanput jače krenuti naprijed.”, nadodao je Todorić. Poslao je i kratku poruku premijeru Andreju Plenkoviću.

 -Gospodin Plenković je od mene jučer dobio krivičnu prijavu za zločinačku organizaciju. Znate što o tome mislim, znate što se sve dešavalo. Idem dalje u bitku.

Na upit novinara je li spreman na zatvor ukoliko dođe do uhićenja u Hrvatskoj Todorić je odgovorio: --Kako ne bi bio spreman. Ja sam na sve spreman.

Odluku suda kratko je komentirala i Todorićeva odvjetnica Cherie Blaire.

-Europski uhidbeni nalog osmišljen je da britanski sudovi poštuju odluke hrvatskog pravosuđa i hrvatskih sudova. Slučaj se vraća u Hrvatsku - izjavila je odvjetnica.

 Ivicu Todorića sada čeka proces izručenja koji ne bi trebao trajati dulje od deset dana. Ipak, u slučaju nekih izvanrednih okolnosti, postupak može potrajati nešto dulje.

 Zamoljen da komentira najnovija događanja oko slučaja Todorić premijer Andrej Plenković kratko je odgovorio: „Ne komentiram to već nekoliko mjeseci pa neću ni danas”.

Na pitanje brinu li ga kaznene prijave protiv njega kratko je odgovorio s “ne”.

Na konstataciju da je odbijena Todorićeva žalba i da ga sada čeka izručenje, Plenković je samo rekao – “točno”.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.