Predsjednica Republike na obilježavanju 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata i na Pariškoj konferenciji za mir

predsjednica

Na poziv predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na obilježavanju 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, koja će se podno Slavoluka pobjede u Parizu održati u nedjelju, 11. studenoga. S predsjednikom Macronom te ostalim svjetskim čelnicima Predsjednica Republike susrest će se u Elizejskoj palači, nakon svečanosti povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata. Istog dana, u poslijepodnevnim satima, hrvatska Predsjednica govorit će na plenarnoj sjednici Pariškog foruma za mir koju će otvoriti predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron, kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel te glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres. 

Dan ranije, 10. studenoga 2018. godine predsjednica Grabar-Kitarović nazočit će svečanoj večeri, koju će za visoke uzvanike upriličiti predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron. Prilikom boravka u Parizu Predsjednica će obići izložbu Davora Rostuhara „Hrvatska puna boja“. 

Predsjednica je prije dva dana otvorila Izložbu "Hrvatska glagoljica" u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a jučer, 7. studenoga bila je i pokroviteljica 26. savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista „Ekonomska politika Hrvatske u 2019.“ u Opatiji. Izložba o glagolijici postavljena je u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u sklopu programa Europske godine kulturne baštine pod sloganom "Slovimo glagoljicom" i prikaz je glagoljice kroz prizmu njezina povijesnog razvoja, tipografije, kulturološkoga utjecaja i suvremene primjene.Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Vlade RH, Hrvatskoga sabora i Grada Zagreba te uz potporu Ministarstva kulture, Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Zaklade Adris.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.