U Parizu, svijet obilježava stogodišnjicu kraja Prvog svjetskog rata

svijet u parizu

Oko sedamdeset državnika, među kojima i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, okupilo se u nedjelju 11. studenog u francuskoj prijestolnici kako bi komemorirali završetak tog velikog sukoba koji je od 1914. do 1918. odnio milijune života.Pristigli sa svih strana planeta, brojni državnici, među kojima i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, okupili su se u nedjelju u Parizu kako bi obilježili okončanje, 11. studenog 1918, Prvog svjetskog rata zvanog još i Velikim ratom, koji je odnio između 1914. i 1918. milijune ljudskih života. Angela Merkel, Donald Trump, Vladimir Putin, Justin Trudeau… te još deseci drugih šefova vlada ili država nazočili su središnjoj ceremoniji tog povijesnog dana koja se održala pod Slavolukom pobjede, spomenikom podno kojeg leži grob Neznanog vojnika Prvog svjetskog rata. Uslijedili su svečani ručak te, u poslijepodnevnim satima, otvaranje prvog izdanja Pariškog mirovnog foruma, organiziranog na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.
Macron : Patriotizam je suprotan nacionalizmu
Predsjednik Macron sa suprugom Brigitte dočekivao je već od devet ujutro, pod kišnim pariškim nebom i nebrojenim medijskim kamerama, strane državnike koji su dolazili jedan po jedan pred Elizejsku palaču, nakon čega su zajedno krenuli do Slavoluka pobjede (izuzev američkog i ruskog predsjednika, pristiglih u vlastitoj organizaciji na ceremoniju pod Slavolukom). Komemoracija se inače odvijala uz iznimne sigurnosne mjere, pod budnim okom kojih 10 000 pripadnika redarstvenih snaga, a kao incident mediji su zabilježili pokušaj pripadnica skupine Femen da se približe konvoju američkog predsjednika koji se kretao avenijom Champs-Elysées.
Tijekom svog dugog - i lirskog - govora u kojem je odao počast borcima, francuski predsjednik je izjavio : « Udružimo naše nade umjesto da suprotstavljamo strahove », odbijajući nasilje i dominaciju te pozivajući na borbu za mir. Emmanuel Macron je također ocijenio : « Patriotizam je točna suprotnost nacionalizmu. Nacionalizam je njegova izdaja ». Osim vojnog ceremonijala i Marseljeze, komemoraciju su obilježili i npr. čitanje od strane srednjoškolaca nekoliko svjedočanstava napisanih na dan potpisanog primirja, dok su note « Boléra » francuskog kompozitora Mauricea Ravela uslijedile Macronovom govoru čije su zaključne riječi bile : « Živio mir medu narodima i državama, živjele slobodne nacije, živjelo prijateljstvo među narodima, živjela Francuska ! ».
Pariški mirovni forum u znaku multilateralizma
Nakon ručka u Elizejskoj palači (supružnici šefova vlada i država su ručali u Versaillesu), državnici su krenuli na Pariški mirovni forum, otvoren u poslijepodnevnim satima u kulturnom prostoru Villette, na sjevero-istoku Pariza, na kojem će se do 13.11. raspravljati o multilateralizmu. Prvo izdanje ovog mirovnog foruma, organiziranog na inicijativu Emmanuela Macrona, a koji bi se trebao održavati svake godine, inaugurirali su njemačka kancelarka Angela Merkel i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Za to vrijeme, američki predsjednik Donald Trump je preferirao prisustvovati ceremoniji, na groblju u gradiću Suresnes u blizini Pariza, u počast američkim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.