Luka Modrić, na ponos Hrvatske, ovajput kao nositelj nagrade Ballon d'Or

LUKA MODRIĆ

Luka Modrić, na ponos Hrvatske, ovajput kao najbolji nogometaš svijeta i nositelj nagrade Ballon d'Or. Svjetski mediji bruje, pune su im riječi hvale na račun Luke Modrića koji je u Francuskoj ovih dana osvojio i nagradu Zlatna lopta. Kapetan hrvatske reoprezentacije Luka Modrić je u glasovanju novinara za prestižnu Zlatnu loptu France Footballa pobijedio sa 753 boda, drugi je Portugalac Cristiano Ronaldo (476 bodova), a treći Francuz Antoine Griezmann (414 bodova). 

Također,Luka je u jednoj godini proglašen najboljim igračem svijeta u izboru FIFE, France Footballa (Ballon d'Or) i UEFE, a dodijeljena mu je i  Zlatna lopta kao najboljem igraču svjetskog prvenstva u Rusiji. Pa kad se tom velebnom popisu doda i nagradu za najboljeg igrača klupskog SP-a osvojenu u prosincu 2017., kapetan hrvatske nogometne reprezentacije za svoje je nastupe u jednoj sezoni dobio pet najvećih svjetskih nagrada! 

Kapetan Vatrenih prvi je u povijesti dobio sve tri najvažnije nagrade u istoj godini. Iako je povijest nogometa puna velikana nitko do sada u istoj godini nije osvoji tri najvažnija pojedinačna priznanja. Luka je prvi koji je spojio nagrade za najboljeg nogometaša SP-a, FIFA-e i France Footballa. Brazilci Ronaldo i Romario, Francuz Zinedine Zidane, Talijan Fabio Cannavaro osvojili su dvije od tri nagrade u istoj godini, a to nije uspjelo niti Argentincu Lionelu Messiju i Portugalcu Cristianu Ronaldu, piše Gol.hr  te navodi:

Rekorderi sa po pet Zlatnih lopti su Cristiano Ronaldo i Messi, dok su Francuz Michel Platini, te Nizozemci Johan Cruyff i Marco van Basten nagradu osvojili po tri puta. U izboru sudjeluje 195 novinara koji su dali glasove petorici igrača - šest bodova prvom, četiri drugom, tri trećem, dva četvrtom i jedan petom. Ukupno je bilo 30 kandidata za Zlatnu loptu, a osim Modrića za nagradu su konkurirali i Ivan Rakitić i Mario Mandžukić. Rakitić se nalazi na diobi 19. mjesta, dok je Mandžukić zauzeo 25. mjesto.

- Kad je Zinedine Zidane postao Realov trener u siječnju 2016. godine, pozvao me jednoga dana nakon treninga u ured i rekao mi kako me vidi kao igrača i što očekuje od mene. Rekao mi je da sam mu važan i, iznad svega, da me vidi kao igrača koji može osvojiti Ballon d'Or! . 

Kad vam tako nešto kaže osoba poput Zidanea, to vam strašno diže samopouzdanje. Divio sam mu se kao igraču, a on je u meni vidio sebe, tihog i sramežljivog, i očekivao je da se otvorim, izražavam na terenu.Trebao me da igram ključnu ulogu u momčadi, u eri kad smo doista igrali dobro. Ali, iskreno, unatoč tim njegovim riječima, nisam vjerovao da mogu osvojiti Ballon d'Or. Sve dok ove godine nisam osvojio sve ove ranije nagrade i vidio svoje ime među 30 finalista Ballona...

Kad je doznao da je Luka pobjednik, njegov otac Stipe Modrić rasplakao se. A primajući Fifinu nagradu, Luka je rasplakao Zvonu Bobana. Koji jako dobro zna kako je teško doći na tu pozornicu i koliko nestvarno djeluje da je ondje jedan Hrvat.

I zato hvala, Luka, što smo ponosni Hrvati! - piše 24 sata.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.