Maas: Moramo razgovarati o ponovnom otvaranju sporazuma o brexitu

German Justice Minister Heiko Maas of the Social Democratic Party (SPD) arrives for the beginning of the weekly meeting of the German Federal cabinet at the Chancellery in Berlin, Germany, 13 December 2017 (reissued 08 March 2018). According to media reports not confirmed by government sources, Heiko Maas is to be appointed as German Foreign Minister in new Angela Merkel's government

BERLIN, 18. siječnja 2019. (Hina/Reuters) - Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da je potrebna rasprava o ponovnom otvaranju nacrta sporazuma za planirani izlazak Velike Britanije iz Europske unije, no samo ako taj korak podrže sve članice EU-a."U konačnici bit će u pitanju ponovno otvaranje dogovora koje mora odobriti svih 27 država članica, što znači da se svi moraju uključiti.

O tome se sad treba diskutirati", rekao je za javnu mrežu ZDF u četvrtak navečer.Maas je ranije u četvrtak rekao da je "teško zamisliti" da će se ponovno razmatrati sporazum o brexitu.Kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu zastupnicima da je za nju "jasno da ne može biti ikakvih novih pregovora".Sa satom koji otkucava do 29. ožujka kada bi konačno trebalo doći do brexita, Ujedinjeno se Kraljevstvo nalazi u najvećoj političkoj krizi u posljednjih 50 godina. Pitanje je kako će, ako uopće, Velika Britanija napustiti europski projekt kojem se priključila 1973.Ranije ovoga tjedna propao je prijedlog Therese May, kojim bi se postigao prijateljski razvod s neovisnom trgovinskom politikom. Parlament je odbacio sporazum o brexitu, koji je May postigla s EU-om, što je najveći poraz za nekog britanskog lidera u modernoj povijesti. 

(Hina) xbv ykga

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.