Pejčinović Burić: Istinsko partnerstvo i suradnja EU-a i Afričke unije u odgovoru na globalne izazove

Pejčinović Burić: Istinsko partnerstvo i suradnja EU-a i Afričke unije u odgovoru na globalne izazove

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 21. - 22. siječnja 2019. godine na ministarskom sastanku EU-Afrička unija (AU) u Bruxellesu.

Na sastanku, kojim su supredsjedali visoka predstavnica EU-a Mogherini i ministar vanjskih poslova Ruande Richard Sezibera,  održane su tri tematske rasprave: o političkim pitanjima - miru, sigurnosti i upravljanju, gospodarskoj suradnji, posebno u području trgovinske razmjene i ulaganja te multilateralizmu. Razmotrena je provedba dogovorenog na Petom sastanku na vrhu EU-AU, održanog u Abidjanu 29. i 30. studenog 2017. godine, koji je bio prekretnica u preoblikovanju odnosa dviju strana u jače, obostrano korisno i aktivno partnerstvo.

Ministrica Pejčinović Burić istaknula je važnost privrženosti EU-a i Afrike promicanju učinkovitog multilateralizma i suradnje u zajedničkim prioritetnim područjima, definiranima u Deklaraciji iz Abidjana. 

Jedno od takvih područja su i migracije. Između EU i AU uspostavljen je strukturirani dijalog o migracijama, koji uz postojeće mehanizme, u skladu sa sveobuhvatnim pristupom upravljanju migracijama, za cilj ima podizanje suradnje u području migracija na višu razinu.

EU u cilju dugoročnog rješavanja izazova migracija na njihovu izvoru poseban naglasak stavlja na osnaživanje mladih. U tom je kontekstu potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić sudjelovala na neformalnom sastanku na temu posredovanja i sprečavanja sukoba u Africi, s posebnim naglaskom na sudjelovanje mladih u mirovnim procesima.  Ministrica je  tom prigodom naglasila važnost integriranog pristupa EU-a u cilju stvaranja uključivih i održivih društava, koje će mladim ljudima u Africi dati perspektivu za život, rad i aktivno sudjelovanje u društvenim procesima u njihovim zemljama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.