Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich) u Bukureštu

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich) u Bukureštu

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (tzv. Gymnich), koji se 31. siječnja i 1. veljače održao u Bukureštu u okviru rumunjskog Predsjedništva Vijećem EU-a.

Tijekom dvodnevnog sastanka razgovaralo se o politici Istočnog partnerstva, Venezueli te Kini.

U svjetlu desete obljetnice uspostave politike Istočnog partnerstva, kojom je obuhvaćeno šest istočnoeuropskih partnera (Armenija, Azerbajdžan, Bjelarus, Gruzija, Moldova i Ukrajina), razgovaralo se o događanjima kojima će se u 2019. godini obilježiti napredak u provedbi ove važne EU-ove politike, kao i o ciljevima i prioritetima koji će odrediti aktivnosti u budućem razdoblju u odnosima EU-a i šest partnera.

Situacija u Venezueli je ocijenjena iznimno zabrinjavajućom i teškom na političkom, gospodarskom, socijalnom i humanitarnom planu. EU i države članice angažirane su u potpori mirnom i demokratskom rješenju krize u skladu s venezuelanskim Ustavom. U raspravi je ponovljeno da predsjednički izbori, koji su se održali u svibnju prošle godine, nisu imali demokratski legitimitet. EU i države članice iskazuju punu potporu Nacionalnoj skupštini kao jedinom demokratski legitimnom tijelu i njezinom predsjedniku u njegovoj institucionalnoj ulozi. EU će se angažirati u okviru Međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, koja bi se trebala sastati na ministarskoj razini sljedeći tjedan, a koja treba pomoći u stvaranju uvjeta za mirno rješenje krize i vjerodostojni politički proces u skladu s odredbama Ustava Venezuele, koji će omogućiti građanima Venezuele da kroz slobodan i pravedan izborni proces odluče o svojoj budućnosti. Dogovoreno je također da će se u svjetlu situacije na terenu odlučivati o potrebi daljnjih ciljanih sankcija u odnosu na odgovorne za nasilje prema prosvjednicima. EU i države članice će nastaviti s humanitarnim naporima u Venezueli, ali i susjednim državama koje nose teret prelijevanja krize te zbrinjavaju veliki broj izbjeglica.

Tijekom sastanka se razgovaralo o odnosima EU-a i Kine, pri čemu je istaknuto da će isti biti utemeljeni na jedinstvenom i dosljednom pristupu i angažmanu EU-a, posebno u područjima gospodarstva, održivog razvoja, povezivosti, trgovine i ulaganja, vladavine prava i ljudskih prava. EU će se angažirati u suradnji s Kinom na promicanju multilateralizma i suradnje u odgovoru na globalne izazove. Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić je izvijestila o planovima vezanima uz sastanak na vrhu Inicijative Kina+16, koji će se održati u travnju u Dubrovniku.  O suradnji s Kinom se razgovaralo i s ministrima vanjskih poslova država kandidatkinja (Albanija, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Turska), koji tradicionalno sudjeluju u jednom tematskom dijelu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova (Gymnich).

Nakon sastanka održan je i neformalni susret s ministrima država Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija) i Turske, s kojima se razgovaralo o budućnosti regije. Ministrica Pejčinović Burić je ukazala na važnost daljnjeg angažmana EU-a s ovim državama na njihovom europskom putu kroz pomoć u reformama, demokratizaciji i poštivanju vrijednosti. Naglasila je da će proširenje biti među prioritetima predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.