Sveučilište u Beču usavršilo brzu DNK analizu onečišćene vode

Laboratorij

Onečišćenje vode ubraja se u najveće zdravstvene rizike diljem svijeta. Kako bi se u slučaju onečišćenja fekalijama brzo našlo rješenje, potrebno je što prije ustanoviti i uzroke. Je li riječ o onečišćenju iz poljoprivrede? Ili o otpadnim vodama iz kanalizacije?

Znanstvenici s Tehničkog Sveučilišta u Beču pronašli su jednostavan postupak DNK testiranja koji omogućuje brzo detektiranje onečišćenja vode uzrovano fekalijama preživača.

I do sada su postojale metode temeljene na DNK analizi koje su omogućavale utvrđivanje porijekla fekalnih onečišćenja, no one su bile komplicirane, skupe i vremenski zahtjevne. Najprije su se morali uzimati uzorci, koji su potom slani u laboratorije, gdje u genetski obrađivani.

Ideja za jednostavniji postupak testiranja nastala ja na bečkom sveučilištu još prije nekoliko godina, no znanstvenici nisu imali lak posao prilikom razvoja brze metode za koju nije potrebno biotehnološko predznanje. Nakon pomnog istraživačkog rada sada im je to pošlo za rukom.

„Bakterije se prilikom testiranja razaraju, a DNK umnožava. Potom se primjenom jednostavne testne trakice, slično kao testa trudnoće, može dokazati, od koje živog bića potječu.“, kazao je bečki istraživač Georg Reischer.

Određene se bakterije kako Reischer ističe nalaze samo u fekalijama specifičnih vrsta životinja. Ako se uzmu DNK uzorci tih bakterija, može se odmah reći od koji životinja onečišćenje potječe. Postoje recimo bakterije koje su tipične za crijevni mikrobiom preživača. Ako se njihov DNK detektira u vodi, onečišćenje najvjerojatnije potječe od goveda na ispaši.

Nova je metoda publicirana u stručnom časopisu „Nature – Scientific Reports“, a na tržištu će se naći u obliku jednostavnog uređaja za testiranje koji će koštati svega nekoliko stotina eura.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.