Niz bilateralnih sastanaka na marginama Međunarodne sigurnosne konferencije u Münchenu

BILATERALA MUNCHEN

Na marginama Minhenske sigurnosne konferencije predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je održao niz bilateralnih susreta s političkim liderima i gospodarstvenicima.Razgovarao je s glavnim europskim pregovaračem za Brexit Michelom Barnierom. Također, susreo se s Markusom Soederom, premijerom Bavarske u kojoj živi 100 tisuća Hrvata, od čega njih 50.000 u Muenchenu, dok Bavarci čine trećinu svih turista koji dolaze u Hrvatsku. Uz potvrdu izvrsne suradnje, tom prigodom dogovoren je i posjet Soedera Zagrebu početkom svibnja. 

O Višegodišnjem financijskom okviru EU-a od 2021. do 2027. bilo je riječi na sastanku s europskim povjerenikom za proračun i ljudske resurse u Europskoj komisiji Guntherom Oettingerom, te je izražena jasna pozicija Hrvatske o važnosti zadržavanja sredstava za kohezijsku, poljoprivrednu politiku i ravnomjerni razvoj, uz nove izazove s kojima je EU suočena 

Na marginama konferencije Plenković se susreo i s kosovskim premijerom Ramushom Haradinajem, te predsjednicima Crne Gore i Rumunjske Milom Đukanovićem i Klausom Iohannisom kao i s predsjednikom Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Manfredom Weberom. 

Na marginama konferencije, predsjednik Vlade Plenković i ministar obrane Krstičević sastali su se s predstavnicima Lockheed Martina i Saaba. 

Odgovarajući tijekom dana na novinarska pitanja, Plenković je potvrdio kako je na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom bilo govora o hrvatskoj nabavi borbenih zrakoplova, dodavši da Hrvatska nije išla u proces nabave aviona preko NATO-a jer to nitko ne radi na taj način, već individualno. 

"Hrvatska ima sposobnost ratnog zrakoplovstva i Vlada ostaje privržena da nastavi proces nabave borbenih višenamjenskih aviona. Sada smo, kao što vidite, velikom većinom odbacili interpelaciju opozicije odnosno SDP-a. Što se tiče naše suradnje u okviru NATO-a, Hrvatska je vrlo aktivna, mi imamo oko 500 naših pripadnika u različitim operacijama izvan Hrvatske", kazao je Plenković.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.