Brexit je loš i za UK i EU, zato treba doći do uređenog izlaska UK iz EU-a, rekao je premijer Plenković na panelu u Münchenu

panel

Brexit je loš i za UK i EU, a Hrvatskoj je najvažnije da dođe do uređenog izlaska UK iz EU-a, rekao je Predsjednik Vlade Andrej Plenković na panelu u okviru Minhenske sigurnosne konferencije, govoreći o temi „Budućnost Europe“. Pritom je iznio i svoj osobni stav da je bila riječ o nepotrebnom referendumu, te sada svi proživljavaju posljedice krivih političkih procesa prethodne britanske administracije.

Igra u kojoj nitko ne pobjeđuje

"U ovoj igri nitko ne pobjeđuje, gube i Velika Britanija i Europska unija, a i na području globalnog utjecaja više gubimo nego što dobivamo", poručio je.Dodao je da svi trebamo izvući pouke iz ovog referenduma jer je jasno vidljivo koliko određene pozicije političara i političkih stranaka, mogu utjecati na biračko tijelo kada se vode nekim drugim ciljevima.“Budimo otvoreni, Theresa May zapravo čisti tuđi nered. Za Hrvatsku je najvažniji uređen i predvidljiv izlazak Britanije iz EU, na tome radimo zajedno s ostalim članicama”, kazao je Plenković.
 
Da sada provodimo referendum o ulasku u EU, pobijedili bismo, ali s puno više poteškoća
 
"Dobro je da smo sada više uključeni u konzultacije s našim građanima. Da sada provodimo referendum o ulasku u Europsku uniju, pobijedili bismo, ali s puno više poteškoća", zaključio je Plenković.Govoreći o posljedicama Brexita na EU kao na uređen, predvidiv, čist i siguran sustav visokih standarda, Plenković je zaključio da se Europska unija, 31 dana uoči 29. ožujka i manje od stotinu dana prije europskih izbora, nalazi u nejasnoj situaciji da ne zna što ć  učiniti, što šalje lošu poruku i Britaniji i Europskoj uniji.
 
Jačaju populističke i kvazisuverenističke snage
 
"Kad sve to stavimo u kontekst da na nacionalnim planovima posljednje tri godine svjedočimo posljedicama vala koji mijenja političke agende i kada jačaju pupulističke, demagoške i kvazisuverenističke snage, imat ćemo drukčiji Europski parlament, koji će imati teško i zahtjevno razdoblje u kreiranje većine za donošenje legislative sljedećih pet godina", istaknuo je Plenković, dodavši da to predstavlja najveći izazov za sadašnje i buduće lidere.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.