Šesnaest saveznih država tužilo je Trumpa zbog izvanrednog stanja, prosvjedi diljem Amerike

Trump i zid

Šesnaest američkih saveznih država, koje predvodi Kalifornija, tužile su američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi sudski pobile njegovu objavu izvanrednog stanja. Tužba stiže samo nekoliko dana nakon što je Trump iskoristio svoje predsjedničke ovlasti za proglašenjem izvanrednog stanja, kako bi zaobišao Kongres i osigurao sredstva za izgradnju zida na granici s Meksikom, što je bilo jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja.

Državni odvjetnik Xavier Becerra najavio je jučer da će tužiti Trumpa, kako bi se zaustavilo njegovo zlorabljivanje predsjedničkih ovlasti. Tužba je predana u ponedjeljak u zapadnom okrugu Kalifornije. “Tužimo predsjednika Trumpa kako bi ga zaustavili u njegovom sustavnom pljačkanju novca poreznih obveznika, koje je Kongres odvojio za potrebite ljude u svim saveznim državama. Za većinu nas, predsjednički mandat nije mjesto poput kazališta”, izjavio je Becerra.

GRADNJA ZIDA JE ZA SADA BLOKIRANA

Tužba predana u ponedjeljak onemogućuje Trumpu gradnju zida sve dok traje sudski proces, iako je u petak proglasio izvanredno stanje, piše The Washington Post. Trump je u petak potpisao deklaraciju o izvanrednom stanju kako bi mogao ispuniti svoje predizborno obećanje o izgradnji zida na granici s Meksikom, ali je odmah dao naslutiti da je svjestan da ga čeka teška pravna bitka s protivnicima da bi realizirao svoju zamisao. Nakon potpisivanja deklaracije, demokrati diljem Amerike su se zakleli da će zaustaviti gradnju zida.

Uz demokratske zastupnike i državnog tajnika, pobunili su se i brojni građani. Tisuće prosvjednika okupilo se u ponedjeljak u gradovima diljem Sjedinjenih Država kako bi izrazili podršku migrantima i osudili proglas o izvanrednom stanju predsjednika Donalda Trumpa kako bi izgradio zid na granici s Meksikom. Organizatori MoveOn.org naglasili su kako je 250 događaja planirano diljem SAD-a.

PROSVJEDI DILJEM AMERIKE

Više od 1000 ljudi prosvjedovalo je na njujorškom Union Squareu, a njih stotine su se okupile u Washingtonu i Chicagu te deseci u drugim gradovima kako bi na Dan Predsjednika prozvali Trumpa da je zlouporabio moć, uzurpirao Kongres i stvorio krizu. U New Yorku prosvjednici su imali natpise poput “Opoziv” i “Hitni slučaj? Nazovi 0800-STABILAN-GENIJE”, rugajući se Trumpovoj narcisoidnosti.

U Chicagu su prosvjednici imali transparente poput “Dump Trump” (odbaci Trumpa), “Lažna uzbuna” i skandirali su “Bez zida, bez straga, migranti su dobrodošli ovdje”. Oko 10 protu-prosvjednika u New Yorku držalo je transparente Trumpove kampanje za izbore 2020. godine i skandirali su “izgradi zid”. Policija ih je udaljila od glavnog prosvjeda.

 

Izvor: (Telegram.hr)

Link: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/sesnaest-saveznih-drzava-tuzilo-je-trumpa-zbog-izvanrednog-stanja-prosvjedi-diljem-amerike

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.