Nakon rušenja aviona Pakistan pozvao Indiju na pregovore

Pakistan - Indija

Pakistanski premijer Imran Khan pozvao je Indiju za pregovarački stol kako bi te dvije nuklearne sile ublažile napetosti nakon su zadnjih dana kršile zračni prostor jedna drugoj, a danas Pakistan srušio dva zrakoplova indijske vojske. 

- Ponovno bih pozvao na razum i morali bismo sjesti za stol i raspraviti ta pitanja", rekao je Khan u pozivu što ga je putem televizije uputio indijskom kolegi Narendri Modiju.

- Moje pitanje indijskoj vladi glasi možemo li si priuštiti pogrešne procjene ili ćemo u rat s oružjem kojim raspolažemo i vi i mi. Bilo bi bolje da ne razmišljamo o tome što bi se moglo dogoditi u slučaju pogrešne procjene. To bi bilo izvan moje i izvan kontrole premijera Modija, rekao je Khan.

Khan je govorio satima pošto je Pakistan srušio dva indijska zrakoplova. Pakistanske vojne snage objavile su da su privele samo jednog indijskog pilota iz srušenog zrakoplova, iako su prvotne izjave govorile o dvojici pilota. Nije ponuđeno objašnjenje za te oprečne informacije. 

Indija oštro osuđuje "vulgarno pakistansko pokazivanje ozlijeđenog pilota indijskih zračnih snaga što je kršenje svih standarda međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije", objavilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova. 

- Očekujemo od Pakistana da ni u čemu ne našteti pripadniku indijske vojske i očekujemo da on odmah i sigurno bude vraćen, poručilo je indijsko ministarstvo.

Pakistan i Indija razmjenjivale su tijekom zadnja dva dana zračne napade, prvi put od njihova rata 1971., što je rezultiralo rušenjem dvaju indijskih borbenih zrakoplova, a zbog eskalacije sukoba dviju susjednih zemalja s nuklearnim oružjem svjetske sile pozvale su ih na suzdržanost.

Napetost je počela rasti nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga za koji je odgovornost preuzela pobunjena islamistička skupina Jaish-e-Mohammed (JeM) bazirana u Pakistanu. Indijske vlasti tvrde da JeM, jedna od najaktivnijih oružanih skupina protiv New Delhija u separatističkoj pobuni u Kašmiru, priprema nove bombaške napade u Indiji.

Pakistan srušio dva indijska zrakoplova, zarobljen pilot

Pakistanska vojska srušila je dva indijska borbena zrakoplova. Prema prvim informacijama, zrakoplovi su prešli Kašmir i ušli u pakistanski zračni prostor. Jedan indijski borbeni avion pao je na indijsku, a drugi na pakistansku stranu Kašmira. Sada se strahuje od eskalacije sukoba tih susjednih zemalja koje su nekoliko puta ratovale te obje posjeduju nuklearno oružje. 

- Prvo moramo raščistiti ruševine i zbrinuti ranjene. Zatim će tehnička ekipa zračnih snaga Indije ustanoviti detalje, izjavio je Amod Nagpuri, pripadnik policije okruga Budgam.

Navodno su poginula dvojica pilota i jedan civil. Na drugoj strani, Pakistan tvrdi da je zarobio dvojicu pilota. 

Na Twitteru je objavljena snimka zarobljenog indijskog pilota kojeg Pakistanci tuku pa stoga upozoravamo na nasilje na snimci, kao i neprimjerene komentare.


Dan ranije, indijsko zrakoplovstvo raketiralo je položaje islamskih militanata u pakistanskom pograničnom teritoriju. U vojnim akcijama poginula su četiri pakistanska civila, a deset ih je ranjeno.

- Zbog učestalih odbijanja Pakistana da prizna postojanje terorističkih grupa na svojem teritoriju i djeluje protiv njih, kao i na osnovu vjerodstojnih informacija da skupina Džaiš-e-Mohammed planira nove napade na razne dijelove Indije, vlada Indije odlučila je poduzeti preventivne mjere, rekla je Sushima Swaraj, indijska ministrica vanjskih poslova.

Na indijske udare pakistansko zrakoplovstvo odgovorilo je gađajući danas mete na indijskom teritoriju, a zatim su srušeni i indijski borbeni lovci. 

Obje države nastale su raspadom kolonije Britanska Indija, nakon čega su više puta međusobno ratovale. Danas obje posjeduju nuklearno oružje i geostratešku važnost zbog koje se za utjecaj u njima natječu SAD i Kina. 

Posljednjih godina bilježi se porast nasilja u indijskom dijelu većinski muslimanske regije Jammu i Kašmir. Napad autobombom prije dva tjedna, u kojem je samoubojica pobio 40 indijskih policajaca, početak je sukoba kakvi se ne pamte od 1971.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/491936/pakistan-srusio-dva-indijska-zrakoplova

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.