Premijer Plenković:"Mora se naći rješenje za Brexit koje će omogućiti normalno funkcioniranje Europske unije"

Premijer Plenković:"Mora se naći rješenje za Brexit koje će omogućiti normalno funkcioniranje Europske unije"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković 21.ožujka posjetio je Bruxelles gdje je nakon sastanka na vrhu Europske pučke stranke, sudjelovao na sastanku Europskoga vijeća. U izjavi za novinare uoči summita, govoreći o temi Brexita koja je bila na dnevnome redu, kazao je da je pozicija europskih čelnika vrlo jasna.„Želimo prije svega čuti od premijerke May ima li ona u ovome trenutku snage i postoji li politička volja među različitim strankama u Ujedinjenoj Kraljevini da se ipak prihvati Sporazum o povlačenju, a onda bismo eventualno razgovarali o produljenju ovoga roka“, poručio je.Rok koji je Theresa May navela u svome pismu je 30. lipnja, dok premijer Plenković drži da je rok do 22. odnosno 23. svibnja primjereniji s obzirom na europske izbore, kako bi se izbjegle sve eventualne nejasnoće. U svakom slučaju, ponovio je predsjednik Vlade, radilo se o lošoj odluci o organizaciji referenduma u lipnju 2016., te dodao da taj cijeli proces od odluke o izlasku ne samo da šteti Ujedinjenoj Kraljevini, nego sada već predstavlja i rizik za cijelu Europsku uniju.

„Moramo naći rješenje koje će biti u skladu s većinskom odlukom Britanaca na referendumu, a s druge strane omogućiti normalno funkcioniranje i okretanje stranice za ostale članice Unije“, poručio je.
Novinare je zanimalo komplicira li odgoda Brexita do nakon europskih izbora njihovu organizaciju u Hrvatskoj, s obzirom da bi po novom Hrvatska imala 12 zastupnika, a ako ostane po starome njih 11, predsjednik Vlade ustvrdio je da naravno da komplicira te stoga i upozorava da bi bilo dobro, ako je već donesena odluka o izlasku, da novi saziv Europskoga parlamenta ide prema novoj podjeli mandata.
 
Vodimo računa o brodogradnji, ali i o fiskalnoj konsolidaciji 
 
Na novinarski upit, premijer Plenković ponovno se osvrnuo na situaciju vezanu uz brodogradilišta Uljanik i 3. maj. Naglasio je da se o toj temi kontinuirano vode razgovori proteklih godinu dana, podsjetivši da je Vlada prošle godine dala sanacijsko jamstvo od 716 milijuna kuna i omogućila plaće svim radnicima i funkcioniranje kompanije. Dodao je da je Vlada u prosincu, siječnju i veljači isplatila i jamstva ranijih vlada u iznosu od 3,1 milijardu kuna.
„U ovome trenutku moramo voditi računa o svemu - o brodogradnji, o pravima radnika, političkoj, ekonomskoj, financijskoj, socijalnoj i regionalnoj dimenziji, europskoj dimenziji, i u konačnici donositi odluke koje moraju biti sagledane i kroz širu sliku. S obzirom da je jedan od naših glavnih prioriteta fiskalna konsolidacija, što je potvrđeno i u izvješćima Europske komisije o izlasku iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, o izlasku iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža,  te svim pozitivnim gospodarskim pokazateljima, bitno nam je da to zadržimo“, poručio je predsjednik Vlade. Govoreći o slučaju ministrice Žalac, Plenković je kazao kako je s njom porazgovarao više puta ovih dana.
 
,,Koliko ja vidim u ovom trenutku, vezano uz temu korištenja vozila, to je vezano za njezinu majku, ne za nju. Prema tome, ono što ona govori u javnosti, rekla je i meni", rekao je premijer Plenković.Osvrnuo se i na jučerašnju odluku Europske pučke stranke kojom je suspendiran status mađarske stranke Fidesz kazavši da je ta odluka primjerena.„Ona je jasna poruka da kao politička obitelj nismo u stanju prihvatiti službenu vladinu kampanju koja stavlja u jedan netočan i krivi kontekst predsjednika Europske komisije i uopće aktivnosti Europske unije koje se odnose na sprječavanje nezakonitih migracija“, poručio je.Dodao je i da je postignut kompromis kojim bi se nakon određenih korekcija Fidesz vratio u obitelj Europske pučke stranke.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.