Pentagon odobrio milijardu dolara za ogradu na granici s Meksikom

Trump zid

Pentagon je odobrio milijardu dolara za jačanje sigurnosti na granici s Meksikom, objavio je obnašatelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan. Tim će se sredstvima financirati izgradnja 92 kilometra ograde visoke 5,5 metara u blizini El Pasa u Teksasu, kao i gradnja cesta i rasvjete.
U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Pentagona navodi se da je potez potpora objavi izvanrednog stanja 15. veljače na južnoj granici Sjedinjenih Država. Cilj je spriječiti krijumčarenje droge preko granice.
Projekt je opisan kao ograda, a ne zid. Izgradnja zida na američko-meksičkoj granici ključno je predizborno obećanje republikanskog predsjednika Donalda Trumpa na izborim održanima 2016. Demokrati se snažno bore protiv gradnje takvoga zida.

Nakon tjedana svađa zbog proračuna republikanaca i demokrata u veljači je postignut kompromis prema kojemu je Trumpu dodijeljeno 5,7 milijardi dolara za gradnju zida - mnogo manje nego što se nadao da će dobiti. Stoga je Trump prošlog mjeseca proglasio izvanredno stanje, što mu omogućava da uzme novac iz proračuna Pentagona i iskoristi ga za gradnju zida.

Trump je 15. ožujka preglasovao i pokušaj Kongresa da ukine izvanredno stanje, iskoristivši prvi put u svom mandatu pravo veta. Demokrati se nadaju da će u utorak prikupiti dovoljno glasova da prevladaju Trumpov veto, no ne očekuje se da će imati potrebne dvije trećine glasova. Čak i da im uspije, dvotrećinskom većinom veto bi se morao srušiti i u republikanskom Senatu.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/499075/pentagon-odobrio-milijardu-dolara-za-ogradu-na-granici-s-meksikom

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.