Reuters osvojio dvije Pulitzerove nagrade

Reuters

Novinska agencija Reuters osvojila je ove godine dvije Pulitzerove nagrade - jednu za izvješće koje je otkrilo pokolj desetorice muslimana Rohinga u Mjanmaru, a drugu za fotografije migranata na američkoj granici. 

Agencije Reuters i Associated Press osvojile su nagrade u kategoriji međunarodnog izvještavanja.

Dva mlada Reutersova reportera, mjanmarski građani Wa Lone i Kyaw Soe Oo, otkrila su masovnu grobnicu s posmrtnim ostacima Rohinga koje su ubili budistički seljani i mjanmarske snage sigurnosti. Prije nego što su dovršili svoje izvješće, uhićeni su u prosincu 2017., a u rujnu 2018. osuđeni su na sedam godina zatvora. Izvješće nazvano "masakr u Mjanmaru" dovršili su njihovi kolege i objavljeno je u veljači prošle godine.

Jedanaest Reutersovih fotografa napravilo je fotografije tražitelja azila i drugih od Srednje Amerike do američke granice.

Pulitzerovu nagradu, među ostalima, dobila su dva lista za istraživačko novinarstvo o Donaldu Trumpu - New York Times i Wall Street Journal - a oba su objavila nepovoljna izvješća za predsjednika. 

Istraga njujorškog dnevnog lista otkrila je kako je taj poduzetnik izgradio svoje bogatstvo, a istraga Wall Street Journala otkrila je postojanje isplata za šutnju dviju navodnih ljubavnica Donalda Trumpa.

U kategoriji javnog servisa nagradu je osvojio floridski list The Sun Sentinel za praćenje propusta školskih i policijskih službenika prije i nakon masovne pucnjave u srednjoj školi u Parklandu.

Pulitzerovu nagradu, najprestižniju u američkom novinarstvu, dodjeljuje Fakultet novinarstva Sveučilišta Columbia svakog travnja. Nagradu je ustanovio Joseph Pulitzer, američki novinar mađarskog podrijetla. Prva nagrada dodijeljena je 4. lipnja 1917., a o pobjednicima odlučuju bivši dobitnici i ugledni novinari i akademici.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/505356/reuters-osvojio-dvije-pulitzerove-nagrade

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.