Ukrajinci će izabrati komičara za novog predsjednika

Ukrajina

Zasićeni duboko ukorijenjenom korupcijom i željni promjena, Ukrajinci će u nedjelju za novog predsjednika države vjerojatno izabrati Volodimira Zelenskija, komičara bez političkog iskustva.

Volodimir Zelenskij (41), koji glumi predsjednika u jednoj popularnoj televizijskoj seriji, osvojio je gotovo dvostruko više glasova od sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka u prvom krugu izbora prošli mjesec i otada mu popularnost ne pada.

Ispitivanje javnog mnijenja koje je ovaj tjedan provela agencija KIIS pokazalo je da bi Zelenskij trebao dobiti 72 posto glasova u drugom krugu, a Porošenko 25 posto. Prošli tjedan, jedno drugo ispitivanje dalo mu je 61 posto glasova, a Porošenku 24 posto.

Zelenskijev uspon odgovara protestnom raspoloženju birača u mnogim drugim dijelovima svijeta, od izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa do Brexita i Pokreta pet zvijezda u Italiji kojeg je na vlast također doveo komičar.

Njegova pobjeda bila bi drastičan otklon od prethodnih izbora na kojima su pobjedu odnosili iskusni političari uključujući trojicu bivših premijera.

- Komičar je kapitalizirao veliko protivljenje javnosti političkim elitama i Porošenkovu veliku nepopularnost među biračima, rekla je Agnese Ortolani, analitičarka Economist Intelligence Unita.

- Zelenskijeva politička platforma, osim fokusa na borbu protiv korupcije i općenite, prozapadne agende, i dalje je nejasna, ocijenila je, dodajući: "Naša prognoza je da će Zelenskij pobijediti Porošenka u drugom krugu".

Volodimir Zelenskij je iskoristio takvo protuestablišmentsko raspoloženje javnosti vodeći neobičnu kampanju punu šala, komičarskih nastupa i domišljatih objava na društvenim medijima na kojima ima milijune pratitelja.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/506036/ukrajinci-ce-izabrati-komicara-za-novog-predsjednika

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.