Sjeverna Koreja pogubila svojeg pregovarača nakon neuspjela summita sa SAD-om?

Trump i Kim

Sjeverna Koreja pogubila je svojeg pregovarača u nuklearnim pregovorima sa SAD-om u sklopu čistki zbog neuspješnog summita sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavio je južnokorejski list u petak.

Kim Hyok Chol pogubljen je u ožujku na aerodromu Miriam u Pjongjangu, zajedno s četiri dužnosnika ministarstva vanjskih poslova. Svi su optuženi za špijuniranje u korist SAD-a, piše list Chosun Ilbo i citira neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

- Optužen je za špijuniranje za SAD i za loše izvješćivanje o pregovorima bez ispravnog shvaćanja američkih nakana, rekao je taj izvor, prenosi list.

Summit u veljači u vijetnamskom gradu Hanoiju, drugi susret Trumpa i Kima, nije uspio iznjedriti dogovor zbog sukoba oko američkih zahtjeva za potpunom denuklearizacijom Korejskog poluotoka i sjevernokorejskih zahtjeva za ublažavanje sankcija.

Prije toga za neke se sjevernokorejske dužnosnike mislilo da su bili pogubljeni ili smijenjeni samo da bi se naknadno pojavili na novoj funkciji. Glasnogovornica južnokorejskoga ministarstva za ujedinjenje nije komentirala događaj. Dužnosnik Plave kuće u Seulu rekao je da je neprimjereno komentirati to pitanje koje prvo treba provjeriti.

Diplomatski izvor rekao je za Reuters kako postoje znakovi da su Kim Hyok Chol i drugi dužnosnici kažnjeni zbog neuspjeha summita tako što su poslani u radni logor za preobuku, no da nema dokaza da su pogubljeni.

Kim Yong Chol, desna ruka Kim Jong-una i kolega američkog državnog tajnika Mikea Pompea prije hanojskog summita, također je poslan u radni logor za preodgoj u pokrajini Jagang pokraj kineske granice, piše Chosun Ilbo. 

Ključni suradnici Kim Yong Chola nestali su iz javnosti nakon tog summita.

Kim Hyok Chol bio je zvijezda u usponu kad je imenovan na mjesto voditelja radnih pregovora o nuklearnim pitanjima s američkim predstavnikom Stephenom Biegunom nekoliko tjedana prije hanojskog summita.

O njegovoj ekspertizi i ulozi koju je preuzeo u pregovorima malo se zna. 
Drugih četvero diplomata koji su zajedno s njim pogubljeni radilo je na odnosima s Vijetnamom, navodi se u izvješću lista Chosun.

 

Ivor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/517379/sjeverna-koreja-pogubila-svojeg-pregovaraca-nakon-neuspjela-summita-sa-sad-om

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.