Trump u trodnevnom posjetu Londonu

trump

Američki predsjednik Donald Trump i prva dama Melania trodnevni posjet Velikoj Britaniji počeli su u Buckinghamskoj palači - susretom s kraljevskom obitelji i ručkom s kraljicom Elizabetom. Posjetili su i Westminstersku opatiju te položili vijenac na Grob neznanog vojnika, javlja HRT.https://vijesti.hrt.hr/517980/trump-stize-u-trodnevni-posjet-londonu.

Prije privatnog ručka koji je Elizabeta II. priredila za Trumpove, zajedno su razgledali kraljevsku umjetničku zbirku. Poslijepodne su u društvu princa Andrewa obišli Westminstersku opatiju, u kojoj je visoki gost položio vijenac na grobu neznanog junaka. Dan su završili raskošnim državnim banketom, a Melania je prije toga uz popodnevni čaj sastala se s princom Charlesom, nasljednikom trona. Trump će se u utorak se sastati s britanskom premijerkom Theresom May. 


Posjet "težak" 40 milijuna funti

Trumpovima je po dolasku, u zračnoj luci priređen doček -  dočekali su ih američki veleposlanik u Velikoj Britaniji Woody Johnson i britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt. Trumpov prvi dan u Londonu je popraćen prosvjedima. 

"Beba Trump", balon na napuhavanje koji je bio u središtu prosvjeda prilikom dolaska američkog predsjednika u London prošle godine, ponovno će letjeti i ovaj tjedan u povodu ponovnog Trumpova posjeta Velikoj Britaniji. 

Udruga koja nastoji pustiti balon rekla je u nedjelju da će "Beba Trump" letjeti nad lokacijama koje će Donald Trump obilaziti tijekom posjeta. Šest metara visoka lutka na napuhavanje narančaste boje s Trumpovim likom odjevenim u pelene, postala je simbol stotine tisuća protivnika Trumpa koji su okupirali centar Londona tijekom njegovog prošlog posjeta. 

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan, koji je odobrio prosvjednicima puštanje balona prošle godine, žestoko se, ponovimo, protivi vladinoj odluci u pridavanju toliko velike počasti Trumpu ove godine. Nigel Farage, jedan od Trumpovih pristaša i jedan od predvodnika kampanje za izlazak Britanije iz Europske unije, ocijenio je odluku puštanja balona "najvećom uvredom nekom predsjedniku dosad". 

Britanska kraljica Elizabeta pokazala Trumpu obiteljsku golfersku ostavštinu. Britanska kraljica Elizabeta II. pokazala je Donaldu Trumpu obiteljsku golfersku ostavštinu dok je američkog predsjednika i njegovu suprugu Melaniju provela kroz dio kraljevske kolekcije u Buckinghamskoj palači koji se tiče američke povijesti.

Osim kopije američke Deklaracije o nezavisnosti i gravure Georgea III., posljednjeg američkog monarha, Trumpovi su razgledali fotografije kraljičina oca Georgea VI. i ujaka Edvarda VIII. kako igraju golf u Škotskoj.
Izložena je i pismo Georgea VI. ocu Georgeu V. u kojem piše da je pobijedio brata. Trump, vlasnik dvaju igrališta za golf u Škotskoj, zapitkivao je i smiješkao se dok mu je Elizabeta objašnjavala povijest izložaka, a poseban interes pokazao je za predmete povezane s golfom.U obilasku kolekcije priključili su im se princ Charles i supruga Camilla te Ivanka Trump i suprug Jared Kushner, kao i Charlesov drugi sin princ Harry, suprug bivše američke glumice Meghan Marklei kraljičin drugi sin princ Andrew.

Trumpov posjet Britaniji završit će u srijedu velikom ceremonijom u južnom gradu Portsmouthu gdje će se obilježiti Dan D i iskrcavanje u Normandiji 1944. godine kada se u Drugom svjetskom ratu oko 160 000 britanskih, američkih, francuskih i drugih savezničkih vojnika iskrcalo u Normandiju na zapadu Francuske koji je bio pod njemačkom okupacijom. 

Nakon toga će Trump otputovati u Francusku i Irsku.
 I.H./M.Š./V.K./Hina/HRT 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.