Predsjednica sudjelovala na Predsjedničkom panelu poslovnog foruma Inicijative triju mora

Predsjednica sudjelovala na Predsjedničkom panelu poslovnog foruma Inicijative triju mora

Uoči održavanja sastanka na vrhu Inicijative triju mora, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na Predsjedničkom panelu 2. poslovnog foruma Inicijative triju mora „Europska unija između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora: Suočavanje s tranzicijskim i geopolitičkim izazovima“ („The EU between the Baltic, Adriatic and Black Seas: Addressing Transition and Geopolitical Challenges“).U uvodnom obraćanju sudionicima poslovnog foruma, koji je okupio visoke dužnosnike i gospodarstvenike iz država članica Inicijative triju mora, partnerskih i drugih zemalja, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je platforma, osnovana 2016. u Dubrovniku, pokazala kako zajedno možemo mnogo toga učiniti. „Udružila nas je, prije svega, želja za čvršćim povezivanjem u energetici, prometu i digitalizaciji, kako bismo ostvarili napredak, rast i blagostanje za naše ljude“, poručila je.

Govoreći o ambicijama i aktivnostima, Predsjednica je istaknula kako su ambicije Inicijative triju mora komplementarne onima Europske unije te da svojim aktivnostima pridonose koheziji, konkurentnosti i povezanosti Europe. To je rezultiralo svesrdnom potporom europskih institucija na prošlome sastanku na vrhu u Bukureštu te potporom saveznika i partnera Inicijative triju mora, Sjedinjenim Američkim Državama, kojoj je predsjednik Trump u Varšavi dao punu potporu.

Stvaranje zajedničke platforme kako bi naše zemlje ostvarile dodatnu potporu kroz cjeloviti razvoj infrastrukture u regiji, ulaganjem u projekte iz područja energetike, transporta i digitalizacije, u skladu je sa stvaranjem uvjeta za gospodarski razvoj, snažnu i jedinstvenu Europu, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Navela je potrebu jačanja međusobne suradnje i partnerstva te razvojnog približavanja istočne i zapadne Europe u funkciji ostvarivanja dovršetka tranzicije i preobrazbe srednjoeuropskih i istočnoeuropskih ekonomija. Energetski projekti Inicijative triju mora, kada budu realizirani, ojačat će naše zemlje i Europu, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović, kazavši kako su Hrvatska i ostalih jedanaest država članica Inicijative otvorene za poslovanje, ulaganja i razvoj.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.