Na Plenarnoj sjednici Inicijative triju mora o prevladavaju neuravnoteženosti unutar EU

inicijativa 3 mora

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na Plenarnoj sjednici ovogodišnjeg sastanka na vrhu Inicijative triju mora u Brdu kod Kranja te na zajedničkoj konferenciji za medije ponovila da se ovom Inicijativom prevladavaju neuravnoteženosti koje su prisutne unutar Europske unije, kao i podjele Europe na Istok i Zapad.Čelnici 12 država, na završetku summita, potpisali su zajedničku deklaraciju koja sadržava načelnu i već više puta ponovljenu predanost ciljevima jačanja ekonomskog razvoja i kohezije EU-a izgradnjom energetske, prometne i digitalne infrastrukture. Istaknuto je da je to prilika da se čuje glas srednje Europe kao trenutno najbrže rastućeg dijela Unije i da su potrebni konkretni rezultati. Zbog toga su se složili da se treba nužno riješiti nepotrebnih birokratskih prepreka, poboljšati investicijsku klimu i ubrzati postupke izdavanja raznih dozvola u državama.

Jedan od konkretnih rezultata je investicijski fond za izgradnju prometne, energetske i digitalne infrastrukture koji je pokrenut na prošlogodišnjem summitu u Bukureštu, no stavljen u funkciju tek u Ljubljani, na čelu s poljskim i rumunjskim bankama. 
Sudjelovanje predsjednika Europske komisije Junckera potvrđuje neprekidnu potporu Europske komisije, kazala je hrvatska predsjednica dodavši da je sudjelovanje njemačkog Predsjednika Steinmeiera i američkog državnog tajnika za energiju Perryja dokaz neraskidive transatlantske veze i postojanja konvergencije između država članica.

- Ne želimo birokraciju, tajništvo i sjedište, nego konkretne projekte i prilike da ih financiramo, poručila je Grabar-Kitarović, a to je ponovio i Duda. Njih dvoje dan ranije su proglašeni "majkom osnivačicom" i "ocem osnivačem" Inicijative pokrenute 2015. godine koja danas okuplja 12 država, uz potporu SAD-a, a odnedavna i Njemačke.

-Imajući na umu da su pitanja s kojima se u ovom trenutku suočava cijeli kontinent vrlo složena, Srednju Europu možemo smatrati uporištem europske ideje – ideje o koheziji, konsolidaciji, blagostanju, o potpuno integriranom i funkcionalnom unutarnjem tržištu koje Europsku uniju čini otpornijom na globalnoj razini- kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, utvrdivši kako će se interkonekcijskim projektima osigurati potreban zamah i postići veća integracija, kohezija i konsolidacija EU-a. Riječ je o projektima koji će naše zemlje i Europu učiniti jačima, a snažna potpora Europske unije ulagačima pruža veću sigurnost i na nama je da tu potporu i iskoristimo, naglasila je, poručivši daće Poslovni forum, koji je okupio visoke dužnosnike i gospodarstvenike iz država Inicijative triju mora, partnerskih i drugih zemalja, pomoći osigurati izravna prekogranična ulaganja.

Plenarna sjednica sastanka na vrhu Inicijative triju mora odvijala se iza zatvorenih vrata, a zaključke skupa na konferenciji za medije, osim predsjednice Grabar-Kitarović, iznijeli su slovenski predsjednik Borut Pahor, predsjednik Poljske Andrzej Duda, predsjednik Rumunjske Klaus Werner Iohannis, te predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji se kao gost skupu pridružio u srijedu navečer. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.