Potpredsjednica-vlade-pejcinovic-buricna sastanku Vijeća za opće poslove EU

BURIĆ

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u utorak, 18. lipnja u Luksemburgu na sastanku Vijeća za opće poslove Europske unije.Vijeće je raspravljalo o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje 2021.-2027. godine. Ministrica Pejčinović Burić istaknula je da najnoviji prijedlog proračuna sada sadrži niz elemenata koje RH može podržati i na kojima inzistira od početka pregovora, međutim da je i dalje potrebno raditi na njemu kako bi se postigla ravnoteža u financiranju prioriteta i njime bile zadovoljne sve države članice. Republika Hrvatska i dalje se zalaže za zadržavanje postojeće razine financiranja tradicionalnih politika te provedbenih pravila iz tekućeg proračunskog razdoblja, kao i za ubrzanje rada na tekstu Pregovaračke kutije radi postizanja dogovora do kraja godine. 

Ministri su raspravljali i o temama s dnevnog reda Europskog vijeća 20. lipnja te su razmotrili provedbu zaključaka prethodnog Europskog vijeća iz ožujka. Teme sastanka lipanjskog Europskog vijeća su pripreme za sljedeći institucionalni ciklus, što uključuje usvajanje Strateškog programa EU-a, Višegodišnji financijski okvir, klimatske promjene, vanjske odnose (Istočno partnerstvo, Ukrajina, Turska), kao i dezinformiranje i hibridne prijetnje. Ministrica Pejčinović Burić istaknula je da Republika Hrvatska pozdravlja novi Strateški program EU-a te je posebno istaknula važnost demografske revitalizacije država članica, kao i nastavka politike proširenja EU-a.

Ministri su održali raspravu i usvojili zaključke o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja. Hrvatska se založila za nastavak procesa proširenja na temelju ostvarenih rezultata u reformama i individualnih postignuća. Stoga je izražena podrška Republike Hrvatske otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. U smislu budućih koraka podržana je i EU perspektiva Bosne i Hercegovine. Napredak u europskim i euroatlantskim integracijama jedini je ispravan i mogući put za Bosnu i Hercegovinu, a ujedno i jamac sigurnosti, stabilnosti i gospodarskog prosperiteta zemlje.

MVEP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.