Trump u Sjevernoj Koreji: Ovo je veliki dan za svijet

Trump i Kim

Američki predsjednik Donald Trump sastao se u demilitariziranoj zoni sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, rukovao se s njim a zatim prešao crtu koja dijeli dvije Koreje, javljaju svjetske novinske agencije.

Time je Trump postao prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje.

- Prijeći tu crtu je velika čast, veliki napredak je postignut, veliko prijateljstvo je sklopljeno..., kazao je.

Pješke je prešao granicu između Sjeverne i Južne Koreje u selu Panmunjom, gdje je potpisano primirje 1953.

- Ovo je veliki dan za svijet, rekao je Trump na granici dviju Koreja. "To znači da želimo zaustaviti nesretnu prošlost i pokušati stvoriti novu budućnost."

Kim je izrazio nadu da će "prevladati prepreke" u odnosima s Trumpom.
Sjevernokorejski predsjednik izgledao je opušteno i zadovoljno dok je razgovarao s Trumpom. 

- Ovo je izraz njegove volje da radi na novoj budućnosti, kazao je Kim.
Istaknuo je da bi bila velika čast da Trump posjeti njegovu prijestolnicu Pjongjang. Američki predsjednik pozvao je Kima u posjet Bijeloj kući.

Ovo je treći susret dvojice čelnika od njihova povijesnog summita u lipnju prošle godine i neuspjelog sastanka u Hanoiju u veljači. Ovaj susret vjerojatno neće biti dovoljan za rješavanje osjetljivog nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje, ali je simbolički važan za dvije zemlje koje su još prije godinu i pol prijetile jedna drugoj uništenjem.

Trumpova administracija zahtijeva da se Pjongjang trajno odrekne svog nuklearnog programa prije nego što razmotri ukidanje međunarodnih sankcija, što Sjever odbija. Trump je jučer stigao u Seoul na razgovore s južnokorejskim predsjendikom nakon sudjelovanja na summitu G20 u japanskom gradu Osaki, tijekom kojega je dao iznenadnu ponudu da se susretne s Kimom.

On je istaknuo kako ima "dobar odnos" s Kimom, no da je i dalje dug put do postizanja sporazuma kojim će se okončati sjevernokorejski nuklearni program u zamjenu za okončanje sankcija i trajni mir na Korejskom poluotoku.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/524143/trump-ce-se-sastati-s-kim-jong-unom

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.