EU bira vodstvo - pregovaralo se do dugo u noć, ali dogovor nije postignut

PREMIJER

Navodni dogovor, koji je u nedjelju cirkulirao u medijima, prema kojem bi Nizozemac Frans Timmermans postao predsjednik Europske komisije, nema potporu Europske pučke stranke, izjavio je u nedjelju predsjednik Vlade Andrej Plenković,Pregovaralo se do dugo u noć, ali dogovor nije postignut.Summit je počeo s oko tri i pol sata zakašnjenja zbog konzultacija koje su se vodile na bilateralnoj i multilateralnoj razini. Nakon otprilike sat i pol, oko 23:00 sata, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prekinuo je plenarnu sjednicu i započeo s novim krugom konzultacija. Najprije se spominjala mogućnost da će se sastanak u punom sastavu nastaviti u 1:00 zatim 2:00 sata, ali nije započeo ni do 3:00 sata u ponedjeljak ujutro. 

"Prijedlog koji je u nedjelju ujutro cirkullirao u medijima nema potporu na razini šefova država ili vlada i cijeloga predsjedništva Europske pučke stranke. Tu je konsenzus vrlo jasan i čvrst tako da očekujem danas duge, tvrde i komplicirane pregovore", rekao je Plenković nakon završetka sastanka čelnika Europske pučke stranke, a prije početka izvanrednog sastanka na vrhu Europskog vijeća, na kojem su se okupili svi čelnici zemalja članica EU-a kako bi izabrali novo vodstvo europskih  institucija.Plenković je rekao da je pozicija EPP-a od samog početka vrlo jasna, a to je potpora konceptuspitzenkandidata po kojem onaj tko dobije najviše glasova, a to je EPP, dobiva mjesto predsjednika Komisije.Dodao je da iza cijele tirade protiv kandidata europskih pučana Manfreda Webera stoji želja socijalista i liberala da predsjednik Komisije konačno ne bude netko iz EPP-a. "Cijela tirada protiv Webera je potpuno neargumentirana, o tome da nema iskustva, da ne govori sve jezike, itd. Mislim da je to potpuno nebitno i da je to samo pretekst na temelju kojeg  žele ostvariti cilj da to ne bude netko iz EPP-a na čelu Komisije. Nama to naravno ne dolazi u obzir jer tom istom argumentacijom mogu se diskvalificirati spitzenkandidati socijalista ili jedan od sedam kandidatkinja i kandidata liberala", rekao je Plenković.Istaknuo je također kako nije siguran da bi večeras moglo doći do dogovora. Plenkoviću, koji je jedan od dvojice pregovarača svoje političke skupine za imenovanja, postavljeno je pitanje novinara o njegovoj mogućoj kandidaturi za neku od pozicija u EU-u. 

"Ja vam stalno jedno te isto odgovaram. To su medijske špekulacije od nultog trenutka. Ono što radim s punim uvjerenjem, solidarnošću, prijateljstvom, respektom prema mandatu koji imamo od kolega, a to jedini mandat koji smo imali, i prema Manfredu Weberu kojega osobno cijenim. Sve ostalo je 'šušur' koji generira netko treći, ja nemam potrebe sto puta govoriti da su to špekulacije", rekao je.

 Organski ne podnosim ultimatume

"Sastat ću se s koalicijskim partnerima kadgod treba. Vjerojatno me javnost i birači poznaju da ja, ako nešto organski ne podnosim, to su ultimatumi", rekao je Plenković, odgovarajući na novinarska pitanja o zahtjevu HNS-a za smjenom ministra uprave Lovre Kuščevića. "Prema tome, to sa mnom neće ići ni oko europskih, ni oko domaćih tema", rekao je Plenković.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.