Europa se i dalje prži: toplije nego u Dolini smrti

Europa se i dalje prži: toplije nego u Dolini smrti

Toplinskom valu koji je zahvatio Europu ne nazire se kraj. U Španjolskoj temperature prelaze 40°C, a temperaturni rekordi bilježe se i u Francuskoj, gdje je izmjereno 45°C. 

Meteorolozi najavljuju ekstremne temperature i početkom tjedna, ali turisti, kojih su glavne ulice Pariza i Madrida pune, dobro su se pripremili.

Požari su tijekom vikenda poharali dijelove Francuske i Španjolske, dok Europa bilježi rekordne temperature od čijih je posljedica u nedjelju u nekoliko europskih zemalja umrlo najmanje sedam osoba.

Toplije nego u Dolini smrti

Temperature u južnoj francuskoj regiji Gard u petak su dosegnule čak 45,9°C, što je viša temperatura nego u kalifornijskoj Dolini smrti. Val vrućine izazvao je brojne požare u kojima je spaljeno oko 550 hektara zemlje i uništeno nekoliko kuća i vozila.

Meteorolozi kažu da je slabljenje visinske mlazne struje sve više izaziva zastoja vremenskih sustava i dovodi do rasta ljetnih temperatura. Pet najtoplijih ljeta u Europi u posljednjih 500 godina evidentirano je u ovom stoljeću.

U Španjolskoj je u 40 od 50 regija izdano upozorenje o izvanrednim vremenskim uvjetima, a u sedam pokrajina vladaju ekstremni uvjeti. 
Temperature u Gironi, na sjeveroistoku Španjolske u petak su dosegnule 43,9°°C, što je najviša temperatura registrirana dosad u tome katalonskom gradu. 

Većina požara, koji su posljednjih nekoliko dana pogodili Španjolsku, ugašena je i sada su pod kontrolom, no vatrogasci se bore da pod kontrolu stave požar koji hara središnjim pokrajinama Toledom i Madridom, koji je od petka uništio više od 20 četvornih kilometara. 

Premda su se temperature u nedjelju blago smanjile, španjolska nacionalna meteorološka agencija u nekim dijelovima zemlje predviđa zadržavanje temperatura do 40°C. To se osobito odnosi na sjeveroistočni dio zemlje. 

U nekoliko posljednjih dana zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva povezanih s toplinskim udarom: osim dvojice francuskih biciklista, dvije su osobe umrle od posljedica vrućine u Španjolskoj, a još tri u Italiji.

Njemački hidrometeorološki zavod upozorio je na ekstremnu vrućinu u nedjelju, prognoziravši temperature do 39°C od Saske na istoku zemlje do područja gornje Rajne na zapadu. 

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) izvijestila je da bi 2019. mogla biti među najtoplijim godinama kada su temperaturni rekordi posrijedi, a razdoblje od 2015. do 2019. bi moglo biti najtopliji petogodišnji period. 

 

Izvor: HRT

Povezcniva: https://vijesti.hrt.hr/524219/europa-se-i-dalje-przi-toplije-nego-u-dolini-smrti

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.