Sibir pogođen nezapamćenim poplavama

Sibir pogođen nezapamćenim poplavama

I dok Europa većinom uživa u pravome ljetu, baš kao i onaj europski dio Ruske Federacije, njezin istočniji dio, konkretno Sibir - već je danima pogođen nezapamćenim poplavama. Nabujale rijeke poplavile su stotine mjesta i sela. Prema službenim izvorima, poginulo je 18 osoba, no taj broj, nažalost, nije konačan. Uništeno je i gotovo deset tisuća kuća.

Nekoliko neprekidnih kišnih dana, za što su, prema mišljenju lokalnog stanovništva, krive klimatske promjene jer to se do sada nije događalo, bilo je dovoljno da se sibirske rijeke izliju iz korita. Nasipi ne postoje, pa je vodena bujica jednostavno nosila sve pred sobom.

- Vodeni val nosio je kuće i gospodarske objekte, sve građevine od drva. Nestalo je jedno cijelo selo, rekao je Pjotr Gritsenko, vođa spasilačkog tima.

Lokalne vlasti tvrde kako ih nitko iz dežurnih državnih službi nije upozorio da se sprema crni scenarij. Da su bili obaviješteni, žrtava bi zasigurno bilo manje.

- Sve snage upergnuli smo u potrazi za nestalima. No radimo u zaista teškim uvjetima. Prema posljednjim podacima, 18 je osoba poginulo, a 8 se smatra nestalima, naglašava Valentin Nelyubov, zapovjednik Hitne službe u Irkutsku.

Voda se polako povlači. No daleko je to od sigurnog. Sibirska rijeka Alja i dalje prijeti. Njezina je razina dva metra viša od uobičajene. Spasioci rade bez primjerene opreme.

Humanitarna situacija sve je teža. Nedostaje lijekova, hrane, pitke vode. Moskva je odmah reagirala. Organizira se zračni humanitarni most.

- Prema prvim podacima, tri i pol tisuće kuća potpuno je uništeno, a dvostruko više teško je oštećeno. Stoga nam je sada glavna zadaća pobrinuti se za sve ljude koji su ostali bez doma, istaknuo je Vitalij Mutko, zamjenik ruskog ministra za graditeljstvo.

U cijelu priču uključio se i predsjednik Putin. To je stanovnicima Sibira donijelo olakšanje jer sada su sigurni da će njihovi problemi biti riješeni.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.