Iran poziva London da oslobodi njegov tanker i prijeti odmazdom

Iran poziva London da oslobodi njegov tanker i prijeti odmazdom

Vrhovni sud Gibraltara je u petak za 14 dana produžio zapljenu iranskog tankera, bez obzira na pozive Teherana da odmah oslobodi brod i prijetnje odmazdom.

Iran nije pojasnio porijeklo nafte na tankeru ni odredište tankera Grace 1 zaplijenjenog u četvrtak u Gibraltaru, nakon zahtjeva Sjedinjenih Država, prema španjolskim vlastima.

Vlada Gibraltara tvrdi da je djelovala samostalno. "Ni u kojem trenutku nije bilo nikakvih zahtjeva bilo koje vlade. Odluka je donesena na temelju kršenja postojećih zakona a ne na temelju stranih političkih stajališta", priopćila je.

Tanker će biti blokiran do 19. srpnja, rekao je državni odvjetnik tog britanskog teritorija.

U Teherenu su vlasti zatražile trenutačno oslobađanje tankera i ocijenile neprihvatljivom njegovu zapljenu jer je to učinjeno na zahtjev Sjedinjenih Država, prema trenutačno raspoloživim informacijama.

Inzistirajući na činjenici da je tanker plovio međunarodnim vodama, iranska diplomacija je osudila piratstvo i navela da London nema pravo drugim zemjama nametati svoje jednostrane sankcije, kao ni sankcije Europske unije.

Jedan od zapovjednika iranske revolucionarne garde Čuvari revolucije zaprijetio je u petak da će zaplijeniti britanski brod u znak odmazde jer su britanski marinci zarobili iranski supertanker.

- Ako Britanija ne oslobodi iranski naftni tanker, dužnost je vlasti zaplijeniti britanski naftni tanker, rekao je na Twitteru Mohsen Rezai.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.