Mladi traže sretniju klimatsku budućnost

Mladi traže sretniju klimatsku budućnost

Klimatske promjene postaju sve važnija tema na globalnoj razini, posebno za mlade. Prosvjedni pokret mlade švedske aktivistice Grete Thunberg "Petak za budućnost", kojem je namjera probuditi političare i upozoriti ih na taj problem, u svijetu poprima goleme razmjere. 

Istodobno, Ujedinjeni narodi tvrde da je opasnost koju donose klimatske promjene sve veća te da - ono što se nekoć smatralo katastrofalnim upozorenjem - sada izgleda kao najbolji scenarij onoga što nas čeka. 

Više od milijun mladih prosvjeduje za klimu
Prosvjedi mladih za klimu u više od 120 zemalja 

Stotine tisuća mladih diljem svijeta iz petka u petak izlaze na ulice i bore se za zaštitu klime. 

- Nemamo moć jer ne možemo glasovati. Ne radimo ništa što odrasli rade, samo kažemo: molimo vas, pomozite nam, ne uništavajte našu budućnost, poručuje aktivist iz SAD-a Zayne Cowie. 

U svijetu odraslih Philip Alston, posebni izvjestitelj UN-a za krajnje siromaštvo i ljudska prava, u moru alarmantnih izvješća o klimi sastavlja još jedno. Kaže da je svijet na putu prema "klimatskom aparthejdu" u kojem će samo bogati moći kupiti izlaz iz vrućina i gladi prouzročenih posljedicama klimatskih promjena. 

- Rješenja postoje. Preusmjerimo poreze s plaća na ugljik. Trebamo oporezivati onečišćenje, a ne ljude. Prestanimo subvencionirati fosilna goriva. Novac poreznih obveznika ne bi se trebao uporebljavati za poticanje uragana, suša, toplinskih valova i otapanje ledenjaka. Prestanite s izgradnjom pogona za ugljen do iduće godine, kazao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. 

No, Alston je kritičan i prema UN-u, prema vlastima država, nevladinim organizacijama... Pozitivne pomake ipak nalazi u aktivizmu mladih. Osuđuje američkog predsjednika Donalda Trumpa za "aktivno utišavanje" znanosti o klimi. Brazilskog predsjednika kritizira zbog krčenja amazonske prašume radi rudarenja. 

Klimatske promjene prijete poništavanjem posljednjih 50 godina napretka u razvoju, globalnom zdravlju i smanjenju siromaštva, upozorava Alston. Najsiromašnije zemlje odgovorne su za samo 10 posto emisije ugljičnog dioksida, ali snosit će najveći trošak.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/526045/mladi-traze-sretniju-klimatsku-buducnost

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.