Talibani i afganistanski dužnosnici složili se o potrebi prestanka nasilja

Talibani i afganistanski dužnosnici složili se o potrebi prestanka nasilja

Dvodnevni afganistanski unutarnji dijalog, kojeg su predstavnici talibana i afganistanskih vlasti vodili u Kataru uz sudomaćinstvo Njemačke, završio je u ponedjeljak navečer zajedničkim zalaganjem za smanjenje nasilja u Afganistanu.  

U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj u Dohi predstavnici su izjavili kako se civilne žrtve moraju svesti na nulu te da stoga "moraju prestati napadi na društvene organizacije poput religijskih centara, bolnica, civilnih obrazovnih institucija, tržnica i radnih mjesta diljem zemlje".

U drugom članku deklaracije sudionici pregovora također pozivaju na "bezuvjetno oslobađanje starijih osoba, osoba s invaliditetom i bolesnih" koji su zatočeni na obje strane.

Dijalog koji je započeo u nedjelju smatra se važnih korakom prema značajnijim mirovnim pregovorima.

Na pregovorima su sudjelovali predstavnici talibana i dužnosnici i predstavnici različitih dijelova afganistanskog društva. Za sada nije jasno kada će dogovoreno stupiti na snagu kao ni to je li deklaracija obvezujuća.

Prema mišljenju stručnjaka za Afganistan Thomasa Ruttiga, iz instituta Afganistan Analysis Network, manje je vjerojatno da je deklaracija obvezujuća s obzirom da je bila riječ o dijalogu a ne pregovorima te bi stoga deklaracija više mogla imati karakter memoranduma o razumijevanju.

Prethodni krug unutar afganistanskih pregovora, vođen u travnju, propao je nakon neslaganja oko liste i broja sudionika koje je predložila afganistanska vlada.  

Posebni njemački izaslanik za Afganistan Markus Potzel objavio je u zajedničkom tvitu Katara i Njemačke da su se sudionici složili da se dijalog nastavi.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/526421/talibani-i-afganistanski-duznosnici-slozili-se-o-potrebi-prestanka-nasilja

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.