Potpredsjednica Vlade., ministrica Pejčinović Burić na neformalnom ministarskom sastanku OESS-a

Potpredsjednica Vlade., ministrica Pejčinović Burić na neformalnom ministarskom sastanku OESS-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u utorak, 9. srpnja 2019. godine, na neformalnom ministarskom sastanku OESS-a, koji se održao u Visokim Tatrama pod predsjedanjem Slovačke Republike. Tijekom sastanka ministri su raspravljali o sigurnosnim izazovima među kojima i o situaciji u Ukrajini, prevenciji sukoba kao i o jačanju učinkovitog multilateralizma.

Ministrica Pejčinović Burić u svojem je obraćanju naglasila kako je politički dijalog na najvišoj razini izrazito potreban. Izrazila je zabrinutost zbog situacije u Ukrajini te istaknula kako se stabilnost i sigurnost može postići jedino poštivanjem međunarodnog prava i normi. Podržala je rad posebne promatračke misije u Ukrajini te se osvrnula na teške uvjete u kojima ona djeluje. Osvrnula se i na situaciju na Južnom Kavkazu i Transnistriji kao i na alarmantan trend jačanja nepovjerenja među državama.

Ministrica je također istaknula potrebu unapređenja suradnje s glavnim multilateralnim akterima, što je i jedno od glavnih načela Globalne strategije Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, za što se Hrvatska zalaže kao članica Trija Predsjedništva Vijeća Europske unije. Pritom je naglasila i važnost suradnje OESS-a i Vijeća Europe, budući da obje organizacije dijele iste ciljeve: sigurnost i stabilnost Europe temeljene na ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava.

Na marginama neformalnog ministarskog sastanka, ministrica Pejčinović Burić održala je bilateralne sastanke s Visokim povjerenikom za nacionalne manjine OESS-a Lambertom Zannierom te ministrom vanjskih poslova Kazahstana Beibutom Atamkulovim.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.