Somalija: sigurnosne snage preuzele kontrolu nad hotelom u kojem je ubijeno 26 osoba

Somalia

Broj poginulih u napadu na hotel u lučkom gradu Kismaayou u Somaliji porastao je na 26, a među ubijenima su državljani Kenije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Tanzanije, rekao je čelnik pokrajine Jubaland.

U napadu četvorice militanata ubijen je i predsjednički kandidat na skorim lokalnim izborima, rekao je predsjednik pokrajine Ahmed Mohamed. Ubijeno je i najmanje dvoje novinara te djelatnik agencije UN-a.

Zapovjednik policije Muhamed Abdi ranije je izjavio za Reuters da su sigurnosne snage preuzele kontrolu nad hotelom i tako zaustavile napad.

Islamistička skupina Al Šabab, koja pokušava srušiti somalsku središnju vladu, u petak je preuzela odgovornost za napad na hotel automobilom bombom tijekom sastanka lokalnih plemenskih starješina i zastupnika koji se razgovarali o pripremama za lokalne izbore.

Pokrajinski predsjednik Mohamed rekao je da je u napadu ubijeno troje Kenijaca, jedan Britanac, dva Amerikanca i tri Tanzanca. 

- Među ubijenima je bio i kandidat za pokrajinskog predsjednika Šurije. Četiri militanta napala su hotel. Jedan od njih bio je bombaš samoubojica, dvojica su ubijena, a jednog su živog zarobile sigurnosne snage Jubalanda, rekao je.

Dodaje i da je 56 ljudi ranjeno u napadu, uključujući dva kineska državljanina.
Policija je prije rekla da su svi napadači ubijeni. Novinarska udruga potvrdila je u petak da je među poginulima dvoje novinara: somalsko-kanadska novinarka Hodan Naleyah, osnivačica Integration TV-a, i Mohamed Sahal Omar, reporter SBC TV-a u Kismaayou.

Islamističku skupinu Al Šabab vladine su snage potisnule iz somalskoga glavnoga grada Mogadišua 2011., a od 2012. i iz Kismaayoa. No pripadnici te skupine još su sigurnosna prijetnja jer i dalje napadaju u Somaliji i dijelovima susjedne Kenije, čija vojska sudjeluje u mirovnoj operaciji Afričke unije u Somaliji radi potpore njezinoj vladi.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/527636/somalija-sigurnosne-snage-preuzele-kontrolu-nad-hotelom-u-kojem-je-ubijeno-13-osoba

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.