Talibani preuzeli odgovornost za napad na hrvatske vojnike

Talibani preuzeli odgovornost za napad na hrvatske vojnike

Talibani su preuzeli odgovornost za samoubilački napad u srijedu u Kabulu u kojemu je poginuo jedan, a ranjena su dvojica hrvatskih vojnika, prenose agencije.

U Afganistanu ubijen jedan naš vojnik, dvojica ranjena


Hrvatski vojnik podlegao je ozljedama nakon što se bombaš samoubojica zabio u jedno od vozila u konvoju na putu prema zračnoj luci.

Talibani su priopćili da je "njihov borac umro kao mučenik" nakon što je ubio ili ozlijedio "velik broj agenata CIA-e" raznijevši se u automobilu punom eksploziva, prenosi AFP.

Reuters ističe da je to prvi poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. onamo poslala svoje snage.

Najnoviji bombaški napad dogodio se tijekom priprema za osmi krug pregovora između Sjedinjenih Američkih Država i talibanskih dužnosnika u Kataru ovog tjedna radi završetka rata u Afganistanu koji traje 18 godina.

U Afganistanu je oko 20 tisuća stranih vojnika, uglavnom Amerikanaca, u sklopu misije NATO-a predvođene SAD-om u kojoj obučavaju, savjetuju i pomažu afganistanskim snagama. Pojedine američke postrojbe obavljaju antiterorističke operacije.

Dužnosnici su u Kabulu rekli da su talibanski borci raznijeli vojno vozilo sa stranim vojnicima, usmrtivši jednog i ozlijedivši najmanje trojicu.

- Eksplozija je zahvatila konvoj stranih vojnih snaga na području Tarakhela, na cesti između Kabula i Jalalabada, izjavio je glasnogovornik policije u Kabulu Ferdous Faramarz.

Benjamin Burbank, glasnogovornik NATO-ove misije "Odlučna potpora", rekao je da je član koalicijskih snaga preminuo od ozljeda nakon što je jedno njihovo vozilo pogođeno eksplozivnom napravom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.