Počinje li nova utrka u nuklearnom naoružanju?

Počinje li nova utrka u nuklearnom naoružanju?

Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa, jedan od najuspješnijih sporazuma o razoružanju, sutra bi trebao postati povijest. Prije šest mjeseci Sjedinjene Države najavile su da će ga napustiti jer, kako tvrde, Rusija sporazum uporno krši. Moskva, pak, okrivljuje Washington zbog jednostranog povlačenja te najavljuje da će slijediti američki primjer.

Za nekoliko sati utrka Rusije i SAD-a u nuklearnom naoružanju ponovno može početi bez ikakvog ograničenja. 

- Možda smo na početku nove ere u kojoj se sva prijašnja postignuća u kontroli naoružanja vraćaju na nulu, rekao je zamjenik trajnog ruskog predstavnika u Ženevi Andrej Belousov. 

- Rusija je prekršila sporazum. Sjedinjene Države održale su s njom više od 35 sastanaka kako bismo riješili to pitanje. Nismo uspjeli, kazao je izaslanik SAD-a na konferenciji o razoružavanju Robert Wood. 

Za SAD sporan je novi ruski raketni sustav SSC-8, koji Moskva odbija uništiti. Aktualni sporazum zabranjuje rakete dometa od 500 do 5 i pol tisuća kilometara, no zapadni stručnjaci tvrde - rakete tipa 9M729 kojima se koristi ruski sustav mogu dosegnuti čak dvije i pol tisuće kilometara. Za samo nekoliko minuta iz Kalinjingrada u dometu im je praktično svaki grad u Europi. 

- Ne možemo ostati u nepovoljnom položaju pridržavajući se sporazuma koji nas ograničava kad se druga strana toga ne pridržava, kazao je 1. veljače američki predsjednik Donald Trump. 

- Svjesni vlastite odgovornosti, pokušavaju krivnju svaliti na Rusiju. Naši novi raketni sustavi jamče nam sigurnost i u budućnosti. Iskreno - nadmašili smo konkurenciju u stvaranju hipersoničnih oružanih sustava, rekao je 6. lipnja predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin. 

Sporazum od kojeg su Trump i Putin dignuli ruke, 1987. u vrijeme Hladnoga rata potpisali su Ronald Regan i Mikhail Gorbačov. Time su u Europi u znatnoj mjeri smanjili napetosti nastale razmještanjem nuklearnog arsenala dvaju tabora. Washington sada najavljuje razvoj novog raketnog oružja kako bi dostigao Moskvu. I glavni tajnik NATO-a početkom srpnja najavio je primjeren obrambeni odgovor Rusiji. 

- Nema novih američkih projektila u Europi, ali mnogo je novih ruskih projektila i zbog toga je ugrožen ovaj sporazum, koji je Rusija kršila godinama, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

Rusi su sugerirali da se Sjedinjene Države možda planiraju povući i iz Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa. No Amerikanci su to, aludirajući na hladnoratovska vremena, nazvali propagandom nalik onoj sovjetskoj.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/532506/pocinje-li-od-sutra-nova-utrka-u-nuklearnom-naoruzanju

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.