Napetosti u američko-kineskim odnosima - trgovinski rat na vrhuncu

Napetosti u američko-kineskim odnosima - trgovinski rat na vrhuncu

Nove napetosti u američko-kineskim odnosima. Tijekom posjeta Japanu američki ministar obrane Mark Esper optužio je Peking za destabilizaciju indopacifičke regije i predatorsku ekonomiju. Kina je, pak, upozorila SAD da ne postavlja rakete u njezinoj blizini, a trgovinski rat između dviju svjetskih sila je na vrhuncu.

Američki nosač aviona plovi spornim Južnim kineskim morem, koje Kina svojata, a na njega polažu pravo još tri države.

Na nosaču "Ronald Regan" 70 je aviona F-18, bespilotnih letjelica i helikoptera. Američka mornarica spornim je vodama provozala i malu skupinu filipinskih mornara i novinara, kako bi pokazala da kineski suverenitet ne vrijedi nad tim područjem.

- Ovdje smo jer očekujemo da svi poštuju međunarodno pravo. Nismo vojska koja zauzima strane, već osiguravamo stabilnost te omogućavamo raspravu o spornom teritoriju, rekao je Karl Thomas iz američke ratne mornarice.

Američki ratni brodovi nedavno su prošli i kroz Tajvanski tjesnac, a kao odgovor na tu demonstraciju moći Kina tek nemoćno upozorava Washington na povećanje napetosti. I dok je američki nosač prolazio spornim vodama, pred američkim ministrom obrane postrojavala se japanska počasna garda. S otoka je poručio da je kinesko ponašanje u Južnom kineskom moru, gdje Peking gradi umjetne otoke i na njima vojne baze, destabilizirajuće za regiju.

- Kinesko ponašanje destabilizira našu regiju i pozdravljam vaša stajališta o učinkovitim koracima koje možemo poduzeti kako bismo uvjerili Kinu da poštuje susjede i međunarodne norme i vrijednosti, rekao je Thomas.

Kina je uzvratila upozorenjem SAD-u da joj ne postavlja rakete pred vratima jer će biti prisiljena odgovoriti recipročnim mjerama. Stručnjaci smatraju da bi Washington, nakon što se povukao iz sporazuma o zabrani raketa srednjeg dometa, mogao rasporediti projektile na otoku Guamu.

- Posebno smo zabrinuti zbog napomena nekih visokih dužnosnika američke administracije, koji kažu da SAD planira rasporediti rakete srednjeg dometa na kopnu u azijsko-pacifičkoj regiji, prije ili poslije, rekao je direktor odjela za kontrolu naoružanja kineskog ministarstva vanjskih poslova Fu Cong.

Mark Esper u Japanu je optužio Peking i za predatorsku ekonomiju te militariziranje svjetskog bogatstva. Trgovinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva je na vrhuncu. Nakon što je Trump najavio povećanje carina na kineski uvoz, Peking je prestao kupovati američke poljoprivredne proizvode te devalvirao juan, što je SAD, pak, nazvao manipulacijom valutom. 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/533540/napetosti-u-americko-kineskim-odnosima-trgovinski-rat-na-vrhuncu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.