Najmanje 14 poginulih i 145 ranjenih u napadu talibana u Kabulu

Kabul

Talibani su preuzeli odgovornost za napad bombaša samoubojice na policijsku postaju u srijedu u glavnom afganistanskom gradu Kabulu, a iz vlade su priopćili da je smrtno stradalo 14, a ranjeno 145 osoba.

Iako se čini da su talibani i Sjedinjene Američke Države blizu postizanju povijesnog pakta o povlačenju američkih vojnika iz Afganistana u zamjenu za obećanje talibana da više neće koristiti tu zemlju kao bazu za planiranje ekstremističkih napada, sukobi se i dalje nastavljaju.

Eksplozija na zapadu grada u jutarnjim satima ostavila je iza sebe gust oblak sivog dima. Talibani su rekli da je jedan od njihovih bombaša samoubojica napao "regrutni centar".

- Velik broj vojnika i policajaca smrtno je stradao ili je ozlijeđen u napadu, poručili su talibani u izjavi.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Khoshal Sadat rekao je na konferenciji za medije da je ubijeno 14 ljudi, a ranjeno njih 145. Među njima je četvero policajaca, a ostali su civili, kao i 92 osobe od ukupnog broja ozlijeđenih.

Bomba je aktivirana kada je vozilo s napravom zaustavljeno na kontrolnoj točki ispred policijske postaje, rekao je glasnogovornik ministarstva Nasrat Rahimi.

Među stradalima su bili i žene i djeca, priopćili su iz ministarstva zdravstva.

Na fotografijama s mjesta događaja vidljiva su velike štete na pročeljima zgrada, hrpe krhotina te automobili razbacani po području.

- Ponovno je talibanski bombaški napad na civilno područje završio stradavanjem toliko nevinih ljudi, napisao je na Twitteru Seduq Sediqqi, glasnogovornik predsjednika Ashrafa Ghanija.

- Konstantni napadi talibana ukazuju na to da nisu posvećeni miru, rekao je Sediqqi kasnije na konferenciji za medije.

Eksplozija se dogodila dan nakon što su talibani pozvali na bojkot predsjedničkih izbora 28. rujna i zaprijetili da će nasiljem remetiti izborne skupove.

Istovremeno su sigurnosne snage preko noći izvršile racije na dva skrovišta militanata tzv. Islamske države u Kabulu, ubile dvojicu militanata te zaplijenili velike količine eksploziva i opreme za izradu bombi, priopćili su iz Direktorata za nacionalnu sigurnost (NDS).

Tri člana sigurnosnih snaga također su ubijena, rekao je glasnogovornik agencije. Talibani su, kao i američki izaslanik za mir koji predvodi pregovore, potvrdili postizanje značajnog napretka ovog tjedna u pregovorima u Kataru o okončanju najdužeg američkog rata.

Militanti trenutno imaju pod kontrolom više teritorija nego u bilo kojem trenutku otkako ih je SAD bombardirala i svrgnula s vlasti 2001., a brojni dužnosnici vlade boje se da rat s talibanima neće završiti ako američka vojska napusti Afganistan.

U Afganistanu je oko 20.000 stranih vojnika, većinom Amerikanaca, u sklopu NATO-ove misije obuke, pomaganja i savjetovanja afganistanskih snaga. Pojedine američke postrojbe poduzimaju antiterorističke operacije.

UN je prije nekoliko dana objavio da je srpanj bio najsmrtonosniji mjesec, s više od 1500 ubijenih ili ozlijeđenih civila u Afganistanu. To je najkrvaviji mjesec od svibnja 2017. U jednom napadu poginuo je i hrvatski vojnik Josip Briški.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/533609/najmanje-14-poginulih-i-145-ranjenih-u-napadu-talibana-u-kabulu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.