Sukobi na Brdu hrama u Jeruzalemu

Sukobi na Brdu hrama u Jeruzalemu

Izraelska policija ispalila je zvučne granate da rastjera Palestince za vrijeme sukoba na Brdu hrama u Jeruzalemu gdje su se okupili deseci tisuća muslimanskih vjernika u povodu Kurban-bajrama.Palestinska ambulantna služba rekla je da je najmanje 14 Palestinaca  prevezeno u bolnice. Izraelski radio objavio je da su ozlijeđena četvorica policajaca. 

Sukobivši se s policijom ispred svetog mjesta, Palestinci su uzvikivali: "Otkupit ćemo te dušom i krvlju svojom, Aksa". Nastala je prepirka, a kad su policajci počeli ispaljivati zvučne granate mnoštvo je počelo bježati. Židovi mjesto smatraju svojim svetim mjestom i nazivaju ga Brdom hrama, te smatraju da se ondje nalazio srušeni Solomonov hram. 

Napetosti su se povećale ovaj mjesec jer se Kurban-bajram podudara ove godine s Tisha B'Avom, danom kojim židovi obilježavaju spomen na uništenje dvaju hrama. U pokušaju da izbjegne sukob, policija je zabranila ulaz nemuslimanskim posjetiteljima, uključujući židove koji su namjeravali hodočastiti u povodu Tishe B'Ava, prije no što su izbili sukobi.
Mjesto se nalazi u dijelu Jeruzalema koji je Izrael osvojio u ratu 1967., i pripojio ga, za što nije dobio međunarodno priznanje.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/534345/sukobi-na-brdu-hrama-u-jeruzalemu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.