Sumnjiva smrt Jeffreya Epsteina - američkog milijardera optuženog za pedofiliju i trgovinu ljudima

Sumnjiva smrt Jeffreya Epsteina - američkog milijardera optuženog za pedofiliju i trgovinu ljudima

Smrt Jeffreya Epsteina, milijardera koji je nedavno završio u zatvoru zbog optužbi za pedofiliju, i dalje izaziva brojne reakcije. Od pravosudnih tijela, koja žale što se seksualni predator nije pojavio pred sudom, pa sve do žrtava, koje su ostale i bez moralne i pravne zadovoljštine, odnosno novčane naknade.

Teoretičari urota napokon na svojem terenu. Kako je moguće da je samo dva tjedna nakon što je Epstein došao pod poseban nadzor zatvorskih čuvara u kaznionici na njujorškom Manhattanu, upravo zbog bojazni da ne počini suicid, uspio to i učiniti? Epstein je U nedostatku pravog odgovora, federalne vlasti pokreću sveobuhvatnu istragu.

Doznajemo kako je Epstein u zatvor došao pod posebnim nadzorom zatvorskih čuvara koji su bili obvezani vršiti preventivna patroliranja kako bi onemogućili ovakav scenarij. Također, Epsteinova je zatvorska čelija bila pod konstantnim video nadzorom koji je na dan njegova samoubojstva bio disfunkcionalan, te je video sadržaj izgubljen tvrde vlasti.

- Ovaj slučaj seksualne trgovine bio je vrlo važan za naše ministarstvo pravosuđa, ali i za mene osobno. Optužnica je bila sastavljena na temelju predanog rada tužiteljstva i agenata FBI-ja. I najvažnije, slučaj je imao veliko značenje za sve te žrtve, koje su imale hrabrosti suočiti se sa svojim zlostavljačem, rekao je američki državni odvjetnik William Barr.

U optužnici se tvrdi da je Epstein namamio desetke 14-godišnjih djevojčica u svoje luksuzne domove te im plaćao za seksualne usluge. Sve se to događalo od 2002. do 2005 na njegovom privatnom otoku ''Epstein island'' na Karibima, za kojeg se sumnja kako je bio uporište Epsteinovih organiziranih orgija sa maloljetnicama. Redovni gosti otoka bili su visoki državni dužnosnici, holivudske zvijezde, članovi britanske kraljevske obitelji, bankari i biznismeni. Tužiteljstvo je, čini se, punih 15 godina skupljalo dokaze. Donajemo kako je otok trenutno pod opsadom FBI-a, te se vrši detaljnija istraga multimilijunskog kompleksa.

- U ime svih žrtava ovoga seksualnog predatora mogu vam reći da su ostale u šoku i nevjerici. Jednostavno je nemoguće povjerovati da onaj tko najavljuje samoubojstvo i pod stalnim je nadzorom, to i učini, kazao je Spencer Kuvin, odvjetnik žrtava.

Za razliku od teoretičara urote, ima i onih koji tvrde da u ovom događaju nema ništa sporno. Razlog je jednostavan - manjak kvalificiranih zatvorskih čuvara, jer plaće koje primaju daleko su ispod američkog prosjeka.

Epstein je bio poznat po druženjima s političarima i kraljevskim obiteljima, prijatelji su mu bili američki predsjednik Donald Trump, bivši predsjednik Bill Clinton, te, prema sudskim navodima, i britanski princ Andrew.

 

Izovr: HRT / Svijetski mediji

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.