Indija i Pakistan na rubu rata?

Indija i Pakistan na rubu rata?

Pakistan je objavio da su trojica njihovih i petorica indijskih vojnika poginula u prekograničnoj pucnjavi u Kašmiru. Indija je zanijekala da je imala žrtava. Na indijski Dan neovisnosti premijer Narendra Modi u govoru naciji veličao je ukidanje autonomije Kašmira. To je jedan od smjelijih poteza na početku njegova drugog mandata. 

Jedanaesti dan zaredom kašmirska dolina u potpunoj je komunikacijskoj blokadi, vijesti iz neovisnih izvora stižu samo iz najvećega grada Srinagara. Na njegovoj periferiji danas su se izvikivali protuindijski slogani.

Ikona hinduskih nacionalista, indijski premijer Modi, s njudelhijske Crvene tvrđave naglašava kako je njegova vlada za 70 dana novog mandata napravila ono što zbog političkog kukavičluka nije učinjeno prethodnih 70 godina - dokinula je autonomiju donedavno jedine većinski muslimanske savezne države u Indiji. 

- U proteklih 70 godina ukinuta odredba Ustava dala je snagu separatizmu, rađanju terorizma, hranjenju nepotizma u tom dijelu zemlje, te na određeni način ojačala temelje korupcije i diskriminacije prema ženama, djeci i manjinama, rekao je Modi.

U susjednom Pakistanu, koji je svoj Dan neovisnosti slavio jučer, tvrde kako najnovijom odlukom Modi želi silom promijeniti demografsku sliku Kašmira.

I na drugoj strani svijeta, ispred indijske ambasade u Londonu, tisuće gnjevnih s pakistanskim obilježjima. Modiju poručuju neka priprema čaj, a ne rat.

- Dio Kašmira pod indijskom kontrolom postat će druga Palestina. Mnogo će ljudi umrijeti. Nažalost, i Indija i Pakistan imaju nuklearno oružje. Glupa pogreška jedne od dviju zemalja može uništiti cijeli svijet!, smatra dr. Sheikh Ramzy s Islamskog informativnog centra u Oxfordu.

Za to vrijeme 300-njak političkih prvaka i aktivista u indijskom dijelu Kašmira o mirnom suživotu i dalje razmišlja u nekoj vrsti pritvora, a Narendra Modi iz New Delhija euforično na najveći indijski praznik poručuje kako će Kašmiru vratiti staru slavu. 

Sutra o globalno opasnom žarištu raspravlja Vijeće sigurnosti UN-a, na zahtjev Pakistana i Kine.

Odnosi između dvije nuklearne sile jako su se zaoštrili nakon što je Indija početkom kolovoza ukinula autonomiju dijelu Kašmira koji je pod njezinim nadzorom, a u kojem su muslimani u većini.

Indija i Pakistan vodili su dva rata zbog Kašmira, a u veljači je izbio zračni sukob nakon što je militantna skupina iz Pakistana preuzela odgovornost za napad na indijski vojni konvoj.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/535266/indija-i-paklistan-na-rubu-rata

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.