Muke po Brexitu: Britanska kraljica Jonsonu odobrila suspenziju parlamenta

Premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson je zatražio je od kraljice, a koja mu je to i odobrila, suspenziju britanskog parlamenta od 9. rujna do 14. listopada kada bi se trebao održati govor u kojem će, kako je rekao, istaknuti njegovu ''veoma uzbudljivu agendu'' odnosno u kojem će biti iznijeti planovi vlade za Brexit.  

Predsjednik parlamenta John Bercow reagirao je izjacom da je suspenzija ''uvreda ustava''. Vođa laburista Jeremy Corbyn pisao je kraljici tražeći hitan sastanak "prije nego što se donese konačna odluka". On naime  smatra suspenziju parlamenta nedopustivom. - Suspenzija parlamenta nije prihvatljiva. Ono što premijer radi je razbijanje demokracije'', kazao je Corbyn - javlja BBC.
- Jutros sam razgovarao s Njezinim Visočanstvom kraljicom kako bih zatražio završetak trenutnog zasjedanja parlamenta u drugom tjednu rujna, prije no što će novo zasjedanje parlamenta započeti u ponedjeljak 14. listopada govorom pred kraljicom, napisao je Johnson u pismu zastupnicima, prenosi dpa. 
- Prekid u radu parlamenta koji uobičajeno traje nekoliko dana sada bi trajao 23 dana što bi onemogućilo oporbu u zaustavljanju izlaska zemlje iz Europske unije bez sporazuma, piše BBC. Johnson obećava da će se brexit dogoditi 31. listopada, sa ili bez dogovora s Bruxellesom.

- Ovim potezom bi se parlamentu ograničilo vrijeme za sprječavanje izlaska bez sporazuma, a on dolazi dan nakon što su se zastupnici koji se protive takvom scenariju sastali da bi smislili kako će kroz parlamentarnu proceduru primorati britanskog premijera da odgodi brexit, piše Reuters. 
Britanski parlament ponovno kreće s radom 3. rujna, a očekivalo se da će zasjedati dva tjedna prije prekida rada kako bi stranke imale svoje godišnje konferencije. U pravilu se parlament nakon tog perioda ponovno sastaje početkom listopada. 
Corbyn je najavio da će zastupnici kada se idućeg utorka vrate u parlament, "prvo zakonski pokušati spriječiti ono što premijer radi" nakon čega slijedi, kako je rekao, izglasavanje nepovjerenja "u jednom trenutku"
- Parlament ga mora pozvati na odgovornost, poručio je.

Američki predsjednik Donald Trump na twitteru je dao svoju potporu Johnsonu rekavši da bi bilo "vrlo teško" Corbynu tražiti glasovanje o nepovjerenju premijeru, "posebno jer je Boris upravo ono što je bilo potrebno Velikoj Britaniji".
Glasnogovornica oporbenih laburista Diane Abbott ranije je u srijedu kazala da je Johnsonov prijedlog pokušaj puča. - Boris Johnson pokušava napraviti puč u parlamentu. Protiv vas, glasača, i protiv političkih predstavnika. Za katastrofalan scenarij brexita bez dogovora, napisala je na svom Twitter profilu. Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da se radi o mračnom danu za britansku demokraciju, javlja HINA

"Procedura suspenzije parlamenta ima i svoj termin - prorogacija. Od trenutka prorogacije do novog zasjedanja parlamenta ne odvijaju se rasprave ni glasanje, a svi zakonski prijedlozi koji su bili u proceduri poništavaju se, osim ako budu prebačeni u sljedeće zasjedanje. Radi se o drugačijoj proceduri od raspuštanja parlamenta, što se događa prije izbora. Naime, zastupnici zadržavaju svoja mjesta. Na prorogaciju pravo ima kraljica, a radi je na zahtjev premijera. Slično se dogodilo 1948. kada je kralj prorogirao parlament na zahtjev vlade, kako bi zaobišla otpor Doma lordova svom zakonu o parlamentu." piše Dnevnik,.hr

Hrt:https://vijesti.hrt.hr/537899/johnson-zatrazio-od-kraljice-suspenziju-parlamenta

Autor: T.V./V.K./Hina

   

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.