Horvat: Za Đura Đakovića učinili smo sve u skladu sa strogim pravilima i direktivama Europske komisije

Horvat: Za Đura Đakovića učinili smo sve u skladu sa strogim pravilima i direktivama Europske komisije

Danas je, nakon sastanka s upravom, predstavnicima radnika i savjetnicima u grupi Đuro Đaković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio da je najnovije državno jamstvo posljednja šansa za tvrtku, te da više neće biti državne pomoći.Sastanak je održan nakon što je prošlog tjedna stiglo odobrenje Europske komisije da država može odobriti drugu polovicu jamstva za zajam od ukupno 300 milijuna kuna za restrukturiranje Grupe Đuro Đaković. 

Posljednja prilika radnicima, sindikatima i upravi
 
"Odluka, koja je stigla u petak, potvrda je da ništa što ovdje učinimo nije učinjeno izvan strogih pravila, direktiva i smjernica Europske komisije. Prvu tranšu u iznosu od 150 milijuna kuna iskoristili smo za deblokiranje računa,
isplatu plaća i djelomično pokrivanje troškova dobavljača. 150 milijuna kuna stekli smo legitimitet da potrošimo na restrukturiranje koncerna i stavljanje na pravi put unutar kojeg neće biti mogućnosti traženja bilo kakve državne podrške. Ovo je posljednja prilika za sindikalne radnike, upravu i sve koji na bilo koji način sudjeluju u konceptu Đure Đakovića. Nema više državne pomoći ”, rekao je Horvat.
 
Nakon toga slijedi restrukturiranje i pronalaženje strateškog partnera
 
Dodao je da će uslijediti restrukturiranje koje traje dvije do tri godine i pronalazak strateškog partnera s kojim će grupa Đuro Đaković pronaći posao na svjetskom tržištu.
Novinare je zanimalo koliko je realno da će Đuro Đaković moći vratiti 300 milijuna kuna. Ministar je rekao da će obveza Đuro Đaković Grupe biti jasno predstavljena strateškom partneru i morat će je vratiti. Prema njegovim riječima, strateško partnerstvo bit će u omjeru vlasništva 50:50 ili 60:40. Horvat nije imenovao mogućeg partnera. Kaže da će ga pronaći uprava.Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave Đuro Đaković rekao je da prošlotjedna odluka Komisije znači da ta tvrtka sada može nastaviti koristiti preostalih 150 milijuna kuna, a da će taj novac biti iskorišten za nastavak proizvodnje u Specijalnim vozilima Đure Đakovića, koja trenutno ima narudžbenicu. 2021.  
"Ministru smo predstavili nacrt programa restrukturiranja, kojeg ćemo i dalje poštovati s ministarstvima gospodarstva i financija. Nakon dogovora Ministarstvo gospodarstva će ga predati Bruxellesu, a nakon odobrenja program restrukturiranja nastavit će se", objašnjava Kekez.Kazao je da bi grupa trebala imati oko 700 radnika nakon završetka restrukturiranja. Promjena će biti u sastavu osoblja jer dio radnika odlazi u mirovinu, a oni će biti zaposleni na temelju trenutnih potreba, dodao je.
 
Potpora u skladu s smjernicama Komisije o obnovi i restrukturiranju
 
Europska komisija je 8. svibnja odobrila odluku hrvatske vlade o državnom jamstvu za kredit od 300 milijuna kuna grupi Đuro Đaković, koji bi trebao podmiriti njegove hitne potrebe za likvidnošću u sljedećih šest mjeseci. Ova mjera pružit će tvrtki sa sjedištem u Slavonskom Brodu hitnu potrebu za likvidnošću i omogućiti joj da nastavi poslovati bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu, priopćila je Komisija.  
Financijske poteškoće Grupe Đura Đaković nisu povezane s koronarnom krizom, već su joj prethodile, a mjera podrške usvojena je u skladu sa smjernicama Komisije o obnovi i restrukturiranju. 
Povjerenstvo je u ovom slučaju ocijenilo da su potrebne državne pomoći kako bi Đuro Đaković omogućio nastavak proizvodnje, dovršetak radova na osnovu već potpisanih ugovora i spriječio otpuštanje radnika na strukturno ugroženom području. Tvrtka Slavonski Brod zapošljava 794 ljudi i obiluje industrijski portfelj, uključujući odbranu, promet i energetiku.
 
Đuro Đaković našao se u poteškoćama zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika. Naime, ta je tvrtka izgubila stabilnost u financiranju proizvodnje, a posebno teške okolnosti dogodile su se sredinom 2019. godine kada je banka koja je pratila financiranje proizvodnje teretnih vagona otkazala nastavak suradnje.Zbog svega toga Đuro Đaković podnio je zahtjev za potporu sanaciji i osiguranju likvidnosti u iznosu od 300 milijuna kuna.
 
Državno jamstvo za 300 milijuna kuna
 
U siječnju je vlada dala državno jamstvo za zajam Grupi Đuro Đaković, Specijalna vozila Đuro Đaković i Industrijska rješenja Đuro Đaković u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Premijer Andrej Plenković posjetio je tada Đuru Đakovića, a zatim je tvrtka potpisala ugovor s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) o kreditu u iznosu od 150 milijuna kuna, što je prvi dio ukupnog iznosa zajamčenog od strane Vlade.  
Naime, riječ je o potpori koja će ići u dvije faze - 150 milijuna kuna radnog kapitala za proizvodnju u postrojenjima Đure Đakovića, a preostalih 150 milijuna kuna ići će u kasnijoj fazi te će se koristiti za obrtna sredstva za proizvodnju Specijalnih vozila Đuro Đaković i da su za isplate dobavljačima, kreditno zaduženje, garancije za dobro izvršenje posla primili predujmove.
 
(Izvor: HINA / Vlada)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.