Ministar Horvat najavio 14 radnih tjedana tijekom cijele godine, poslodavci će moći odabrati koji će to biti

horvat

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je u subotu u Čakovcu da su izmjene Zakona o trgovini u tijeku javna rasprava prema kojoj će se raditi 14 tjedana, a poslodavci će moći birati kojih će to biti 14 tjedana.

Naglasio je da je za takvo rješenje odlučeno nakon više od dvije godine analize stanja u trgovini u Hrvatskoj i uz postignutu veliku dozu konsenzusa, ne samo sa socijalnim partnerima, već i sa zainteresiranom javnošću. Izmijenjen je članak 57. koji regulira rad dućana nedjeljom, a 14 je odabrano zbog položaja Obrtničke komore i velikog dijela HUP-a da je 14 tjedana profitabilno, a ostatak stvara gubitke za poslodavce.

"Konsenzusom je dogovoreno da rada neće biti u praznike i državne praznike. Rad ćemo subotom definirati u tom članku zakona, bilo da će biti do 9 ili 22 sata", rekao je Horvat. dopušta i uklanja epidemiološki neradni tjedan iz propisa.

Na pitanje novinara što raditi s turističkom sezonom, odgovorio je da trgovinski sektor u onim dijelovima zemlje kojima je turizam prioritet također vjeruje da u 14 tjedana trgovine profitiraju.

"Svjesni činjenice da su petak, subota i ponedjeljak negdje oko 16 posto ukupnog obima trgovine. Ako ista analiza pokazuje da je nedjelja na 8 posto, postoji jasna ekonomska konotacija unutar koje taj tjedan ne bi trebao raditi", rekao je. kao što su posljednja tri mjeseca pokazala da se trgovanje u nedjelju može vrlo učinkovito nadoknaditi do petka, subote i ponedjeljka.

"Nema spora da će takav zakon biti postavljen na javnu raspravu i izgradnju nove vlade u rujnu i usvojen", rekao je. Kazao je da su dobro proučile sve europske zemlje, a tri su se modela iskristalizirala kao prioritet u okviru kojeg je reguliran rad nedjeljom. Naglasio je da je jedan od njih slovenski, ali su se odlučili na malo drugačiju varijantu.

"Poslodavci će imati mogućnost da sami utvrde ili dogovore koje će trgovine raditi za 14 tjedana", rekao je Horvat.

Nijedan konstruktivan prijedlog Bernardića

negira da je to predizborni trik, jer se zakon pripremao više od dvije godine, a izgradnjom novih uvjeta u granskom kolektivnom ugovoru, taj tjedan bi nam platili barem 50 posto više, dodao je.

Odgovarajući na izjavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića da je Andrej Plenković neodlučan o svemu, uključujući i neradne nedjelje, rekao je da bi volio da Bernardić Hrvatsku posjećuje malo češće, kao što to čini hrvatski premijer.

"Od Bernardića nisam čuo niti jedan konstruktivan prijedlog. Europska ulaganja mijenjaju Čakovec i sjeverozapadnu Hrvatsku, a činjenica da gospodin Bernardić ne želi ništa znati o tome ili još manje posjećivati ​​ta gradilišta, potpuna je suprotnost onome što radi Andrej Plenković ”, odgovorio je.

Predizborna retorika SDP-a, koji Vladu optužuje za korupciju i nije provela nikakve reforme, Horvat je komentirao da je za korupciju osuđeno mnogo više članova i dužnosnika iz SDP-a.

"Gospodin Bernardić prvo bi trebao narediti red u 'svom kokošinjcu, a nakon što lisica poput njega uđe u kokošinjac, sve će korisne kokice eksplodirati." To će se dogoditi na ovim izborima jer HDZ na izborima ne trči s kočijaškom retorikom gospodina Bernardića ", rekao je Horvat.

Ministar gospodarstva je podsjetio da su se u posljednje tri godine javne financije stabilizirale, povećala se sposobnost hrvatskog gospodarstva da proizvodi dodanu vrijednost, izvoz se povećao, proračunski suficit se povećao tri godine zaredom, a sve to znači da ova vlada vrlo dobro kontrolira proračunski novac. i ulaže ga tamo gdje je najpotrebnije.

Što se tiče izjave čelnika SDP-a da je glas za HDZ glas za korupciju, nakon što je Andrej Plenković izjavio da je glas za SDP glas za Miroslava Škora, rekao je da danas malo ljudi sluša jednog Bernardića, posebno retoriku koju koristi. "Mislim da je Bernardić preskočio neki razred osnovne škole i možda bi se trebao vratiti tome", dodao je Horvat.

Smatra da je Plenkovićeva i HDZ-ova retorika suprotna, ona "ide prema viziji moderne europske države uz kontinuirani gospodarski rast, bez nepotrebnog trošenja proračunskog novca, kao i eliminiranje svih onih problema iz prošlosti koji su pali iz našeg ormara i koji sada zaostaju nas “.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.