Otvoren Proljetni poljoprivredni sajam u Gudovcu

Otvoren Proljetni poljoprivredni sajam u Gudovcu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u Gudovcu kod Bjelovara otvorila trodnevni 21. Proljetni međunarodni sajam s 500 izlagača iz Hrvatske i 10 stranih zemalja, s kojega je pozvala na sveobuhvatnu agrarnu reformu jer je od osamostaljenja Hrvatske do danas, upozorila je, poljoprivredna proizvodnja prepolovljena iako je u nju uloženo 40 milijardi kuna.
Rezultat je to, istaknula je predsjednica, višegodišnje loše agrarne politike u kojoj se nije znalo što se želi proizvoditi i za koga se želi proizvoditi. Ipak, pohvalila je poticajne mjere i zakonske izmjene Ministarstva poljoprivrede, kao i veću dostupnost EU fondova te brži protok novca iz tih fondova.

Ministar najavio povoljne kredite za poljoprivredu

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je kako će od svibnja poljoprivrednicima biti dostupni krediti s mnogo povoljnijom kamatom koja će se kretati od 0,5 do 1,5 posto, dok će za mljekare biti čak i niža te iznositi tek 0,1 posto, i to zahvaljujući EU fondovima. Kazao je kako je lani u poljoprivredu uloženo 500 milijuna eura iz EU fondova, a da će jednako toliko biti uloženo ove i iduće godine te da se rezultati moraju vidjeti.

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac kazao je kako je ovogodišnji sajam povećan za 1.200 četvornih metara izložbene površine, na kojoj će biti predstavljena najnovija dostignuća u poljoprivrednoj mehanizaciji. Ukupna izložbena površina tako se povećala na 166 tisuća četvornih metara.

Bogata ponuda opreme i mehanizacije

Lijep i sunčan prvi sajamski dan privukao je velik broj posjetitelja, a velika je i ponuda najnovije poljoprivedne opreme i mehanizacije, modernih traktora i kombajna čije se cijene izražavaju i u milijunima kuna. Proljetni sajam u Gudovcu uvijek nudi i sve za proljetnu sjetvu - sjemensku robu i sadnice, zaštitna sredstava.

Pod nazivom Drvni svijet - treći se put izlažu oprema i mehanizacija za šumarstvo i drvnu industriju. Sva tri dana može se razgledati izložba malih životinja. U nedjelju hrvatska udruga Salers predstavlja uzgojne mogućnosti toga francuskoga goveda u našoj zemlji. Kao i uvijek, tu su i delicije domaćih OPG-ova te popratni sadržaji - zanimljivost u subotu u 15 sati natjecanje u jedenju bifteka.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.