U zgradi Vlade predstavljen nacrt nagodbe s Agrokorovim dobavljačima

U zgradi Vlade predstavljen nacrt nagodbe s Agrokorovim dobavljačima

Izvanredni povjerenik u Agorkoru Fabris Peruško i Irena Weber na sastanku u zgradi Vlade - danas su izvijestili premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić o napretku u postizanju dogovora o nacrtu nagodbe. Dokument bi se trebao potpisati sutra.

Na sastanku na Markovom Trgu bili su i čelnici vladajuće koalicije te čelnici stranaka i zastupnika koji ih podupiru
u Saboru.

U srijedu izvješće o prijedlogu nagodbe


Sutra je vrlo važan dan. Na sjednici Vlade imat ćemo izvješće o godinu dana izvanredne uprave, imat ćemo i vijesti o praktički dogovornoj nagodbi. Uspjeli smo u onome u čemu smo investirali naš politički kapital prošle godine i preuzeli odgovornost da spriječimo gospodarsku i financijsku katastrofu za Hrvatsku, ne samo za najveću kompaniju nego i brojne druge koje su na nju naslonjene,
rekao je premijer Plenković.

Svih sedam dobavljača potvrdili su da će dug biti restruktuiran na milijardu-1,5 milijardi eura što je održivo i daje nam za vjerovat da će ne samo sustav Agrokora nego i sve vezane tvrtke i dobavljači zadržati industrijsku proizvodnju i radna mjesta u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati (HNS) Ivan Vrdoljak.

 

U novom Agrokoru najveći udio imaju Rusi


Pojedinačno najveći vlasnički udio u novom Agrokoru imale bi dvije ruske banke - Sberbank i VTB banka između 30 i 46 posto, potvrdili su neki od čelnika stranaka vladajuće većine nakon sastanka.

Predsjednik Narodne stranke - Reformista Radimir Čačić izjavio je kako je nagodba u okvirima onoga o čemu se razgovaralo u proteklih 20-ak dana.

Većinski vlasnici, relativno većinski, će biti Rusi, obadvije njihove banke u jednom okviru koji će se kretati između 30 i 46 posto. Vidjet ćemo što će se postići, kazao je Čačić. Naravno da svi drugi imaju svoje postotke, isto tako, ne ovoga puta potpuno definirane, ali ništa od toga nije izneneđujuće, jer sve se nalazi u okvirima o čemu se do sada razgovaralo i jako je važno da su dobavljači postigli dogovor i prihvatili takav pristup, kazao je.

Čačić napominje i kako ništa još nije do kraja gotovo, jer sve treba pretvoriti u papire, u pravne forme, u obvezujuće dokumente. Sve to zajedno treba potpisati i izglasati, ali sudeći po svemu to je u visokoj razini sigurnosti da će biti realizirano, rekao je.

Nije mogao reći koliki će biti otpis duga odnosno o kojem se postotku otpisa govorilo, napominjući kako to ne može to reći dok cijela priča ne dobije ukupnu dimenziju. Ali relacije su uspostavljene i to je jako važno, kazao je. Dodao je kako je najvažnije da bivši vlasnici ne zadržavaju ništa, jer je dug znatno veći od imovine. (hrt)

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.