Tijekom deset godina izvoz u EU porastao je za 150 posto

Tijekom deset godina izvoz u EU porastao je za 150 posto

"Jačanje internacionalizacije ključni je segment djelovanja HGK. Upravo zato ističemo da moramo imati dugoročne ciljeve bez obzira na turbulencije koje nas okružuju. Tri su područja na kojima se moramo svi, i tvrtke i institucije To je povećanje udjela malih i srednjih poduzeća u međunarodnoj trgovini, jačanje prisutnosti na trećim tržištima i privlačenje investicija", rekla je glavna tajnica HGK Marina Rožić na konferenciji HGK Internacionalizacija : Novo gospodarsko okruženje - nove prilike, održan danas u Zagrebu.

Izvoz i investicije ključni su za održivi razvoj gospodarstva, a Rožić je istaknuo kako je u deset godina našeg članstva u EU izvoz usluga porastao za 128 posto, a ukupan izvoz za 150 posto.

"70 posto izvoza ostvarujemo unutar EU, a cilj nam je povećati izvoz na treća tržišta, koja su također baza sirovina i roba. Želimo privući investicije, posebice one digitalne i zelene tranzicije. HGK prepoznaje važnost poznavanja promjena na tržištu, agilno reagiranje te priprema i educira svoje članove.S mrežom predstavništava u inozemstvu, partnerskim komorama i međunarodnim institucijama, HGK je pouzdan partner svim hrvatskim izvoznicima", rekao je Rožić.

Zdenko Lucić , državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i izaslanik predsjednika Vlade, istaknuo je kako je Hrvatska ostvarila najbolju moguću integraciju u EU, a sljedeći korak, ulazak u OECD, dodatno će povećati konkurentnost i atraktivnost. investitorima. Osvrnuo se na perspektive trećih tržišta.

"Globalna tržišta imaju veliki potencijal za naš gospodarski rast. Važno je imati informacije o mogućnostima koje se nude tvrtkama i alatima koji su im na raspolaganju", rekao je Lucić koji je među aktivnostima HGK istaknuo poslovne forume kao uspješan model internacionalizacije. .

Pregled trgovinskih sporazuma EU-a s trećim zemljama na konferenciji je dao Peter Berz , voditelj Odjela Opće uprave za trgovinu Europske komisije. Naime, Europska unija potiče slobodnu i poštenu trgovinu, koju prepoznaje kao jedan od najjačih pokretača rasta i zapošljavanja, stoga je sklopila više od 40 trgovinskih sporazuma s osamdesetak zemalja.

"Poslujemo s više od stotinu zemalja, na svim kontinentima, a važno je reći da za svaku od tih zemalja taj posao izgleda drugačije. Jako su bitni partneri, poslovni odnosi i naravno proizvod koji imate i njegova konkurentnost, dakle sve kreće odavde, od kuće,“ rekao je Davor Baković, direktor tvrtke Končar – Mjerni transformatori.

Primjerice, Koreja je novo tržište za Hrvatsku, ali svakako ima prostora za jačanje naših odnosa, što je istaknuo jedan od panelista konferencije Kwang-Hee Hong , predsjednik Uprave New Korea Trading Corp., koji će sudjelovati u B2B razgovorima s tvrtkama zajedno nakon konferencije s Korea Intelligence Inc. i predstavništva HGK.

Hrvatska tvrtka Altpro već se gotovo tri desetljeća uspješno pozicionira na svjetskim tržištima kroz razne željezničke projekte diljem svijeta, posebice na trećim tržištima, poput Indije.

"Poslovni potencijal na tom tržištu je značajan, ne samo za našu tvrtku, nego za svaku hrvatsku tvrtku koja je zainteresirana za izvoz. Upoznali smo partnere na tim tržištima i bez njih nema što tražiti na tim tržištima, a kako će Vi kao tvrtka provodite tu lokalizaciju proizvodnje, to je vaša vještina", rekao je Zvonimir Viduka , predsjednik Altproa.

Kao odgovor na globalne izazove, Europska unija se orijentirala na održivi pristup digitalnoj i podatkovnoj ekonomiji. Traži se jača sigurnost, pristupačnost i održivost kako bi se uspostavila dugoročna energetska rješenja i sustavna prilagodba strateških opskrbnih lanaca. Europske zemlje globalno kreću u reviziju strateških tržišta i reviziju ovisnosti, posebice u ključnim tehnologijama i sirovinama.

Ključni čimbenici na kojima se gradi budućnost gospodarstva EU-a su: povećana održivost, otpornost i uključenost, za inovativnu i snažnu tehnološku bazu te jačanje EU-a kao sigurnosnog i obrambenog faktora, rečeno je na konferenciji.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.