Isplaćene potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini

Isplaćene potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini

Prošlog tjedna Ministarstvo poljoprivrede isplatilo je potporu pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini u ukupnoj vrijednosti od 140.530 EUR.

Dodijeljena potpora ima za cilj oštećenim pčelarima nadoknaditi izgubljenu dobit zbog naglog prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela.

Pravo na potporu ostvarila su 23 korisnika s područja Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Varaždinske, Virovitičko podravske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba kod kojih je temeljem službenih izvješća dostavljenih od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske potvrđen pomor 1.081 pčelinje zajednice te koji su upisani i ažurirani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka za 2023. godinu.

Korisnici su ostvarili pravo na potporu kroz Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini koji je usvojen Odlukom Vlade RH na 239. sjednici održanoj 27. srpnja 2023. godine.

Dodjelom potpora, korisnicima je omogućen daljnji ostanak u sektoru pčelarstva, što ima izravan utjecaj na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, na nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravan na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Sredstva za financiranje Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini u cijelosti su osigurana iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.