Traže se rješenja za proizvođače koji nisu obuhvaćeni programom za nadoknadu gubitaka

Traže se rješenja za proizvođače koji nisu obuhvaćeni programom za nadoknadu gubitaka

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je, nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede na temu afričke svinjske kuge, kako će Ministarstvo nastojati iznaći dodatan način podrške za dio proizvođača koji nije obuhvaćen programom za nadoknadu gubitaka tijekom vremena u kojem ne mogu držati svinje, dok predstavnici prosvjednika nisu bili zadovoljni.

"Rekli smo da ćemo pokušati napraviti dodatni program male vrijednosti kako bismo obuhvatili tu populaciju posjednika svinja. Potvrdili smo da radimo tipska rješenja za tradicijske farme, kako za one koji će držati rasplodna grla, tako i za one koji će se baviti tovom. To je naša mjera kako bismo održali i podržali tradiciju koja se odnosi na cijelu Hrvatsku, a ne samo za Slavoniju", kazala je Vučković.

Ponovila je da je broj slučajeva zaraze ASK-om u silaznoj putanji, no da treba biti i dalje na oprezu te izrazila nadu da se prosvjedi neće nastaviti. 

"Ljudi koji prosvjeduju, a došli su na sastanak, više puta su istaknuli da je njihov glavni zahtjev da se omogući svinjokolja na njihovom gospodarstvu, za vlastite potrebe. Mi smo rekli da je to nemoguće", kazala je ministrica Vučković, napomenuvši da ne može jamčiti datum početka svinjokolje. 

Sastanak u Ministarstvu održan je predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, HPK Odbora za svinjogojstvo, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga uzgajivača svinja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica, Hrvatske udruge proizvođača svinja, Hrvatske gospodarske komore, Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

Pokrovac pozdravio Vladine mjere za pomoć svinjogojcima

Sastanku su nazočili i predstavnici poljoprivrednika koji već neko vrijeme prosvjeduju, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac i predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje Duško Pavlik.

Pokrovac je nakon sastanka izjavio za medije da su oni i dalje nezadovoljni, zato što nije ispunjen njihov zahtjev za omogućavanjem svinjokolje.

Pozdravio je današnje mjere Vlade za pomoć svinjogojcima, a na upit novinara hoće li se nastaviti prosvjedi, Pokrovac i Pavlik kazali su da će o tome odlučiti Stožer i Sindikat nakon što im prenesu razgovore u Ministarstvu.

Izvor: Vlada / Hina 

 



 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.